Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου, λαμβάνουν χώρα, πολλές και διαφορετικού ύφους και είδους εκδηλώσεις, με σκοπό να τιμήσουν τη γυναίκα και να μιλήσουν γι’ αυτήν μέσω της τέχνης και της θεωρίας. Διαλέξεις, παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις, υπογραμμίζουν τον συμβολισμό του γυναικείου φύλου στον χρόνο και τον ρόλο του, στο χθες και το σήμερα.

Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη πραγματοποιεί ομιλία με θέμα Η επιστροφή της γυναικείας μορφής. Ελληνική ζωγραφική μετά το 1990. Η ομιλία διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης της Πλήρους Συλλογής Γλυπτών του Edgar Degas, στο Μουσείο Ηρακλειδών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, (Σίνα 31, Αθήνα), στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης διοργανώνει τσήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου), συζήτηση με θέμα: Οι πολλές όψεις της γυναίκας σήμερα. Θα μιλήσουν οι: Χάρις Κατάκη, πρόεδρος του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Σχέσεων, ψυχολόγος & συγγραφέας, Μιμίκα Καραλάζου, διευθύντρια Προσωπικού της εταιρείας Apivita, Ρίτσα Μπιζόγλη, δημοσιογράφος στην Κρατική Τηλεόραση.

Η συνθέτρια Νάνα Σιμοπούλου και η χορογράφος Caryn Heilman σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις τους στην Eλλάδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Το ντουέτο από τη Νέα Υόρκη ενώνει διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τη ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργεί ηχητικά τοπία και εικόνες όπου κυριαρχεί η ροή του υγρού στοιχείου. Δευτέρα 8 Μαρτίου, ώρα: 21.00, Θέατρο Φούρνος (210 6460748, 210 6460748), Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, €10€

Η ζωή και τα τραγούδια τριών σπουδαίων γυναικών, της Άλμα Μάλερ, της Κλάρα Σούμαν και της Φάνυ Μέντελσον, παρουσιάζονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Οι σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, Μίνα Πολυχρόνου και Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη προβάλλουν τις προσωπικότητες και τα τραγούδια των τριών συνθετριών, που έζησαν και δημιούργησαν στη σκιά των τριών μεγάλων ανδρών: Γκούσταβ Μάλερ, Ρόμπερτ Σούμαν και Φέλιξ Μέντελσον.  Στις 8 Μαρτίου, ώρα: 20:30 στο Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, εισιτήρια: 20€ και 15€.

Οι  τοπικές ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν μουσικολογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο Έντιμες γυναίκες στην αρχαιότητα. Αρπαγή και υποταγή, τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, ώρα 19:30, στο cafe Μουσείο (Κατούνη και Μητροπόλεως γωνία). Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συγγραφέως Δήμητρας Μήττα.  Είσοδος: 10 ευρώ με ποτό. Οι τοπικές ομάδες δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας στα Χανιά και στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου Η Ενδοοικογενειακή Βία της Ιωσηφίνας Τσουδερού, την Τετάρτη, 17 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Δημαρχείο Χανίων.