Οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός διοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών.

• 19.00  Εγκαίνια αφιερωματικής έκθεσης

Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών από τα χρόνια που  ο Δημήτρης Μητρόπουλος υπήρξε μαθητής και αργότερα καθηγητής σε αυτό ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται και  άγνωστο οπτικοακουστικό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά άγνωστα μουσικά, φιλολογικά και φωτογραφικά τεκμήρια: φωτογραφίες με χειρόγραφες αφιερώσεις, προγράμματα συναυλιών που διηύθυνε ο Δημήτρης Μητρόπουλος με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, προγράμματα με έργα του από την εποχή της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, παρτιτούρες έργων του με αφιερώσεις (έντυπες και χειρόγραφες – κάποιες μοναδικές), αλληλογραφία, μετάλλια, βραβεύσεις, προσωπικά αντικείμενα κ.α.

H έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα “Κωστής Παλαμάς” έως και τις 21 Οκτωβρίου 2016.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη

•20.00

Ομιλία του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο: “O Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πρωτοπόρος μουσικός

Συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου, με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα:

•             14 Invenzioni (αποσπάσματα)

•             Ελπίδες χαμένες

•             Ο θάνατος του ναύτη

•             Κασσιανή

•             Romance d’Esmeralda – είναι το παλαιότερο εντοπισμένο έργο του συνθέτη (1911) και θα ερμηνευθεί για πρώτη φορά.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την εκδήλωση:

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, ο Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960) εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πιο προχωρημένη μουσική του καιρού του. Η αναζήτηση καινούργιας «μουσικής τροφής» τον οδήγησε στο Βερολίνο όπου μπόρεσε να γνωρίσει όλες τις πρωτοποριακές τάσεις της τέχνης που υπηρέτησε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, ως συνθέτης, κυρίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και ως εκτελεστής, για μιαν ακόμη δεκαετία, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα ένα από τα κέντρα της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, κατά την εικοσαετή σταδιοδρομία του εκτός Ελλάδος, δεν έπαψε ποτέ να προβάλλει τολμηρές μουσικές ερμηνείες και να προσπαθεί να προωθήσει νέα και νεωτερικότερα έργα, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο προγραμμάτων που απευθυνόταν σ’ ένα στερεότυπο συναυλιακό κοινό.

Συντονισμός και Οργανωτική Επιμέλεια της εκδήλωσης:

 “Οι Φίλοι το Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός”

Αρχείο Ωδείου Αθηνών