Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με τον δικό του πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο τρόπο! Με αφορμή το κεντρικό θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», δηλαδή μια κοινωνία με όραμα, λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες και με σεβασμό στα οικοσυστήματα, καλεί τους μικρούς καλλιτέχνες να… δράσουν.

Συνεργάζεται δημιουργικά με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που είναι το τιμώμενο για το 2015 από το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), εμπνέεται από αυτό το σπουδαίο μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας, και δημιουργεί μια μοναδική έκθεση και εικαστικά εργαστήρια.

Οι παλαιοί απόφοιτοι των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης μεταδίδουν τις γνώσεις τους στη νέα γενιά μικρών καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια «ζωγραφική αλυσίδα» που συνεχίζεται διαχρονικά εδώ και 20 χρόνια.

Παράλληλα, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Key Books και το βιβλίο «Είμαι ένας καλλιτέχνης», δίνοντας το έναυσμα για να αποκαλυφθούν ζωγραφικά «μυστικά» και να ξεχυθούν χρώματα κι αρώματα… παντού, αφού ο μικρός ήρωας δεν μπορεί να σταματήσει να δημιουργεί!

Κυριακή 17 Μαΐου, 10.30-12.00 & 12.30-14.00

Εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά 3-6 ετών στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

«Δύο γενιές αφήνουν τα αποτυπώματά τους»

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι ένας καλλιτέχνης» από τις εκδόσεις Key Books, και τον μικρό πρωταγωνιστή του που αγαπάει τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές και εμπνέεται από τα… πάντα, οι απόφοιτοι των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου Αγγελική Ανδριανοπούλου και Κατερίνα Παλαμά …ξεκλειδώνουν τα «μυστικά» τους στους μικρούς «καλλιτέχνες» και ζωγραφίζουν μαζί.

Διάρκεια παρουσίασης & εργαστηρίου: 90’, 10.30-12.00 με επανάληψη  12.30-14.00.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης

Οι γονείς παραμένουν μαζί με τα παιδιά τους, έχουν την επίβλεψή τους και ζωγραφίζουν μαζί τους.

Δυνατότητα συμμετοχής 35 ατόμων σε κάθε εργαστήριο.

Δευτέρα 18 Μαΐου, 19.00

Εγκαίνια έκθεσης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους»

Έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών 6-10 ετών, που συμμετέχουν στα 8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με έμπνευση αυτό το μοναδικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Διάρκεια έκθεσης έως Κυριακή 24 Μαΐου: καθημερινά 10.00-20.00

Κυριακή 24 Μαΐου, 10.00-12.00

Υπαίθρια 20’ εργαστήρια ζωγραφικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

για οικογένειες με παιδιά από 5-13 ετών

«Γκάζι, ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση», με υπεύθυνη την απόφοιτη των εικαστικών εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού.

Διάρκεια εργαστηρίων: 20’

Για παιδιά 5-8 ετών μαζί με τους γονείς τους : 10.00-10.20 / 11.00-11.20

Για παιδιά 9-13 ετών μαζί με τους γονείς τους: 10.30-10.50 / 11.30-11.50

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης,

Οι γονείς παραμένουν μαζί με τα παιδιά τους, έχουν την επίβλεψή τους και ζωγραφίζουν μαζί τους.

Δυνατότητα συμμετοχής σε κάθε 20’ εργαστήριο: 15 γονείς μαζί με 15 παιδιά, συνολικά 30 άτομα

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που ήταν το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας και παρείχε ενέργεια και φωτισμό για περίπου 130 χρόνια.

Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από προβολές και συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Εμπλουτίζεται επίσης με αντικείμενα από το ίδιο το εργοστάσιο και διαδραστικές εφαρμογές.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών παρουσιάζοντας εκθέσεις  για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία μέσα από σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.