Η χρονιά που μόλις τελείωσε ήταν ιδιαίτερη για τη Δραματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολών οδήγησε σχολές και σπουδαστές σε αναζήτηση λύσεων και μορφές συνεργασίας μεταξύ τους που έκριναν την τελική έκβαση του σπουδαστικού έτους. Η Αθηναϊκή Σκηνή από την πρώτη στιγμή με ευαισθησία, συνεργασία και οργάνωση στάθηκε στο ύψος της πρωτόγνωρης αυτής περίστασης. Καθηγητές και σπουδαστές συνεργάστηκαν για την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας της σχολής μετά το άνοιγμα της εκπαίδευσης. Λειτουργία που σηματοδοτήθηκε από την πλήρη αντικατάσταση χωρίς προβλήματα των χαμένων από την αναστολή ωρών και τη διεξαγωγή των Διπλωματικών εξετάσεων του Γ έτους και τις αντίστοιχες Προαγωγικές του Α και Β έτους παρουσία των επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Παράλληλα, δεδομένης της συνθήκης της απαγόρευσης στις Δραματικές Σχολές να κάνουν εξετάσεις ή εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, η Αθηναϊκή Σκηνή σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας παρουσίασε τις εξετάσεις – παραστάσεις της στο ανοιχτό Θέατρο της Γκράβας σε συνεργασία με το ΤΑΣΕΗ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μαζεύοντας τρόφιμα και αγαθά με φιλανθρωπικό σκοπό.

Η λήξη του έτους σηματοδοτεί την έναρξη του επομένου και έτσι η Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας Εισαγωγικών και Μεταγραφικών εξετάσεων για το προσεχές έτος 2020 – 2021.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στην Αθηναϊκή Σηνή (για το Α’ έτος ή οι μεταγραφικοί Β’ και Γ’ έτους που προέρχονται από άλλες σχολές), αφού έρθουν σε επικοινωνία με τη σχολή στο τηλέφωνο 2109222300 ή στο mail [email protected] οφείλουν να προσκομίσουν:
1. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου
3. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου βιογραφικού στη σχολή
4. Συμπλήρωση αίτησης εξέτασης στη σχολή
5. Δύο έγχρωμες φωτογραφίες σχήματος ταυτότητας

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Όσοι κάνουν αίτηση θα ειδοποιηθούν για την ημέρα που θα εξεταστούν. Στους υποψηφίους αποστέλλεται ηλεκτρονικά και ύλη για τη θεωρητική εξέταση.

Οι εξεταζόμενοι για το Α’ έτος περνούν από εξέταση δύο σταδίων μέχρι την τελική εισαγωγή τους. Οι εξεταζόμενοι μεταγραφικοί από άλλες σχολές θα εξετασθούν σε μία μόνο ημέρα. Για την εξέτασή τους οι υποψήφιοι δε χρεώνονται με εξέταστρα.

Α’ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Όλοι οι υποψήφιοι παρουσιάζουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές της σχολής τα παρακάτω:
1. Ένα μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής του υποψηφίου.
2. Ένα Ελληνικό ποίημα της επιλογής του υποψηφίου.
3. Ένα Ελληνικό τραγούδι της επιλογής του υποψηφίου.
4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στον υποψήφιο από την επιτροπή.
5. Συνέντευξη υποψηφίου.
Οι μεταγραφικοί εξεταζόμενοι δεν εξετάζονται σε ποίημα και θεωρία.
Τα αποτελέσματα για όλους τους υποψηφίους ανακοινώνονται άμεσα.

Β’ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Όσοι υποψήφιοι για το Α’ έτος προκριθούν στο προηγούμενο στάδιο καλούνται σε νέα ημέρα να παρουσιάσουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών της σχολής τα παρακάτω:
1. Ένα μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής του υποψηφίου.
2. Ένα Ελληνικό ποίημα της επιλογής του υποψηφίου.
3. Ένα Ελληνικό τραγούδι της επιλογής του υποψηφίου.
4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στον υποψήφιο από την επιτροπή.
5. Συνέντευξη υποψηφίου.
6. Ερωτήσεις πάνω σε θεωρία (σε όλους τους υποψηφίους αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο mail τους ύλη για αυτή την εξέταση, μόλις κάνουν την αίτησή τους).
Τα παραπάνω κομμάτια που θα παρουσιάσουν οι εξεταζόμενοι του Β’ Σταδίου μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά του προηγούμενου σταδίου ή διαφορετικά (κατά την κρίση του υποψηφίου).
Την ίδια ημέρα εξέτασης οι υποψήφιοι πριν την παρουσίαση μπροστά στην επιτροπή, συμμετέχουν σε workshops (Υποκριτική, Χορός, Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός) με καθηγητές της σχολής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν καλούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν την εγγραφή τους στη σχολή. Η σχολή θα εγγράψει συγκεκριμένο αριθμό επιτυχόντων όπως ορίζεται από το νόμο, που προκύπτει βάσει βαθμού κατάταξης από την εξέταση.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μέχρι την εξέταση του υποψηφίου, η σχολή παρέχει δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας(για όλα όσα χρειάζονται για τις εξετάσεις) για όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν. Με μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων ή σε μικρά γκρουπ έως 3 άτομα.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Τα μαθήματα ξεκινούν περίπου τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη και λήγουν την προτελευταία εβδομάδα του Ιούνη (με τις προβλεπόμενες αργίες, διακοπές και εορτές που ορίζει ο νόμος).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εξετάσεις διενεργούνται τους μήνες Φεβρουάριο, Ιούνιο και με επαναληπτική εξεταστική το Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του Γ’ έτους οι τελειόφοιτοι εξετάζονται από επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ

Η φοίτηση, όπως ορίζει ο νόμος είναι τριετής και υποχρεωτική. Ο απόφοιτος έχει δικαίωμα (επειδή η σχολή είναι Ανώτερη) μετά το πέρας των σπουδών του να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθεί σε τμήματα Ελληνικών πανεπιστημίων. Ο απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής σχολής έχει τον τίτλο του Επαγγελματία ηθοποιού ενώ μπορεί με το δίπλωμά του να απασχοληθεί και σε άλλους τομείς της Τέχνης ή της Διοίκησης καλλιτεχνικών φορέων.

Στην Αθηναϊκή Σκηνή τα μαθήματα διεξάγονται αποκλειστικά απόγευμα και η σχολή βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή έξω ακριβώς από το μετρό Ακρόπολης.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Α. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
– Αρχαίο Δράμα
– Κλασικό & ποιητικό ρεπερτόριο
– Σύγχρονο ρεπερτόριο
– Δράμα
– Κωμωδία
– Σωματικό Θέατρο
– Υποκριτική στην κάμερα

Β. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ
– Αυτοσχεδιασμός
– Δημιουργικότητα
– Αντίληψη / ομαδικότητα
– Μέθοδοι προσέγγισης ρόλου (Στανισλάφσκι, Μέθοδος ενοτήτων, Clowning, Γκροτόφσκι, Ψυχόδραμα, Ψυχολογική σημειολογία, Ψυχολογία και Θέατρο, Βασίλιεφ, Λε Κοκ, Λάμπαν)
– Τεχνική απόδοσης ρόλου (λόγος, έκφραση, σωματοποίηση, σκέψη)

Γ. ΧΟΡΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ
– Χορός
– Κινησιολογία
– Σκηνική πάλη

Δ. ΛΟΓΟΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ
– Μουσική – Τραγούδι
– Παρτιτούρα
– Κρουστά (μουσικό όργανο)
– Αγωγή προφορικού λόγου (ορθοφωνία)
– Μεταγλώττιση και σπικάζ (καρτούν, ξένη σειρά, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση)

Ε. ΘΕΩΡΙΑ
– Ιστορία Θεάτρου
– Δραματολογία
– Λογοτεχνία
– Κινηματογράφος
– Ιστορία Τέχνης
– Σκηνοθεσία

ΣΤ. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ
– Επαγγελματικό Μακιγιάζ
– Οργάνωση ομάδας και παραγωγής
– Προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Αρχαίο Δράμα
– Προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Μουσικό Θέατρο
– Προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Σκηνοθεσία
– Προσκεκλημένοι ομιλητές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Αθηναϊκή Σκηνή εκτός από Ανώτερη Δραματική Σχολή που παρέχει αναγνωρισμένο δίπλωμα υποκριτικής, δραστηριοποιείται και ως Εργαστήρι και Επαγγελματικό Θέατρο.

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν πιο ειδική επιμόρφωση, σε άτομα με περιορισμένο χρόνο, για προετοιμασία για εξετάσεις, ρόλους, επαγγελματίες που θέλουν να εξασκήσουν το λόγο ή την προβολή τους, ηθοποιούς για μετεκπαιδευτική επιμόρφωση, ομάδες Ψυχολογίας και Θεάτρου και Θεατρικές ομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέραν των ομάδων που έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό στην εβδομάδα, τις ημέρες και ώρες μαθημάτων τις ορίζει η σχολή από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Το Θέατρο πέρα από την έδρα του θιάσου της Αθηναϊκής Σκηνής, φιλοξενεί τις δράσεις των σπουδαστών της σχολής και των εργαστηρίων καθώς και επιλεγμένες φιλοξενούμενες παραγωγές.