Συνδυάζοντας το ανεκτίμητης αξίας ιστορικό αρχείο του μουσείου και φωτογραφίες 360 μοιρών του σήμερα, η εικονική ξενάγηση «40 στάσεις στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» που δημιουργήθηκε μέσω της πλατφόρμας Tour Experience της Clio Muse Tours μας ταξιδεύει στο παρελθόν διηγόντας μας την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην υλοποίηση ενός πολυδιάστατου project του Μουσείου Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς που έχει στόχο να προβάλει τις διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου μέσω του πλούσιου φωτογραφικού του υλικού του μουσείου που χρονολογείται από το 1838.

Η νέα εικονική περιήγηση μεταφέρει τους επισκέπτες σε 40 επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα ξεκινώντας από το 1869 και φτάνοντας μέχρι και το 1969. Σπάνιες φωτογραφίες του 19ου και 20ου αιώνα συνδυάζονται με εικόνες από το σήμερα αναδεικνύνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας.

Οι αφηγήσεις που συνοδεύουν κάθε σημείο της ξενάγησης αποτελούνται από ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες οι οποίες καταγράφηκαν μετά από εκτενή έρευνα του τμήματος περιεχομένου της Clio Muse Tours σε συνεργασία με τον προέδρο του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, Παύλο Καλεμκερή.

Από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο μέχρι την Αλεξάνδρεια τη Λεχώνια και το Βελεστίνο, η εικονική περιήγηση παρουσιάζει πόλεις, σταθμούς καθώς και κατασκευές σιδηροδόμων δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από άκρη σε άκρη.

Αυτή η περίτεχνη εικονική ξενάγηση, μέσα από τον συνδυασμό παλαιού και νέου φωτογραφικού υλικού είναι ένα ταξίδι που συνδέει την πολιστική μας κληρονομιά με το παρόν και το μέλλον», αναφέρει ο κ. Καλεμκερής συμπληρώνοντας ότι η επιλογή της Clio Muse Tours για την υλοποίηση του έργου έγινε λόγω «της ταυτότητα της εταιρίας και το όραμα της να χρησιμοποιεί τα τεχνολογικά εργαλεία για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η εικονική ξενάγηση «40 στάσεις στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» είναι διαθέσιμη δωρεάν στα ελληνικά και στα αγγλικά μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, του επίσημου ιστότοπου του Δήμου Καλαμαριάς, και την ηλεκτρονική σελίδα της Clio Muse Tours.

Ξενάγηση εδώ.