Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης των Πρωινών του Τρίτου Προγράμματος, παρουσιάζει τις οπτικοποιημένες αποτυπώσεις των μουσικών εκπομπών του κλασικής μουσικής, σε μια έκθεση με έντονο μουσικό ενδιαφέρον.

Εκπομπές αφιερωμένες στην Άνοιξη και τα Φύλλα του Φθινοπώρου, εκπομπές αφιερωμένες σε αγαπημένους συνθέτες, αγαπημένους ποιητές και αγαπημένα βιβλία, εκπομπές που συλλέγουν τις σκόρπιες περιπλανήσεις ενός αισθαντικού συλλέκτη στιγμών, ήχων, σκέψεων, συνθέσεων και συναισθημάτων, οπτικοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τον Γιώργο Φλωράκη καθημερινά με αφορμή και έμπνευση τις ανάγκες της καθημερινής εκπομπής του στα Πρωινά του Τρίτου, με πλεόνασμα ευαισθησίας και ενδελέχειας, συγκροτώντας μικρές πυκνές επιφάνειες καθημερινών ημερολογίων, κατάστικτες από συνοπτικά αλλά εύγλωττα αναμνηστικά ανθρώπινου πολιτισμού και παλίμψηστης ποιητικής ευθραυστότητας.

Με την πεποίθηση ότι η Μουσική Βιβλιοθήκη αποτελεί ιδανικό χώρο για τη συγκεκριμένη θεματική, προτάθηκε η εκθεσιακή παρουσίαση των ημερολογίων αυτών από τον ίδιο τον δημιουργό και την επιμελήτρια της έκθεσης.

«Οι οπτικές αυτές σημειώσεις που γεμίζουν τις σελίδες των ημερολογίων του καθιστώντας τα χαμηλόφωνα μικροσκοπικά έργα τέχνης με πολλαπλούς συγκινησιακούς κραδασμούς, προτείνονται ως μια συγκροτημένη εκθεσιακή αυτοτέλεια, ως μια ανοιχτή στο βλέμμα του θεατή ενδοχώρα μιας καθημερινής ενορχηστρωμένης προετοιμασίας των εκπομπών ενός μουσικού παραγωγού που χαρίζει πολλά πρωινά συγκίνησης στους ακροατές του», σημειώνει η Ίρις Κρητικού, ενώ ο Γιώργος Φλωράκης, με αφορμή την πρώτη αυτή παρουσίαση των εικονοποιημένων ημερολογίων των εκπομπών του, γράφει:

«Πάντα μου άρεσαν τα ημερολόγια. Πιο πολύ εκείνα που έγραφαν διακριτικά την ημερομηνία κι άφηναν κενό χώρο για πολλές σημειώσεις. Όμως πάντα, πέρα από τις αναγκαίες δουλειές της ημέρας, σημείωνα μουσική που είχα ακούσει ή που ήθελα να ακούσω, αποσπάσματα από κείμενα που διάβαζα, όνειρα, στοιχεία ενός εφήμερου κόσμου που ανά πάσα στιγμή ήταν έτοιμος να εξαφανιστεί.

Ύστερα άρχισα να κολλάω διάφορα πράγματα που έβρισκα ενδιαφέροντα. Αγαπούσα πάντα τα εισιτήρια και τα κάθε είδους ταξιδιωτικά αποκόμματα, τα ειδοποιητήρια του ταχυδρομείου και των courier, τα χαρτιά από τα σοκολατάκια και τις καραμέλες αλλά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε κάποιος σε μια μελλοντική εποχή να χαρακτηρίσει “vintage”.

Το ραδιόφωνο έχει ανάγκη τις σημειώσεις. Είναι πολύ χρήσιμο να κρατάς με κάποιον τρόπο όσα άκουσες, όσα θέλεις να ακούσεις, όσα θέλεις να μοιραστείς στην εκπομπή, όσα θέλεις να πεις για κάθε έργο ή κομμάτι. Επιπλέον, επειδή ζεις, τριγυρίζεις και διαβάζεις, υπάρχουν άπειρα άλλα πράγματα που αξίζει να τους αφιερώσεις μια σειρά ή δύο.

Τα φύλλα των ημερολογίων ξεκίνησαν απλώς ως ένας τρόπος προβολής της καθημερινής μου εκπομπής στο Τρίτο. Στην αρχή ήταν πολύ απλά: μαύρα γράμματα σε λευκό χαρτί. Όμως, όσο περνούσε ο καιρός γίνονταν όλο και πιο σύνθετα, με αποκόμματα, με ζωγραφιές με χρώματα, με stencil, με κολλητικές ταινίες, με σφραγίδες, με πειραματισμούς και συνεχές ψάξιμο στον μαγικό κόσμο των Art Journals αλλά και πέρα από αυτόν.
Ασχολούμαι πολύ πλέον με τα φύλλα των ημερολογίων μου. Σχεδόν όσο και με την καθημερινή μου εκπομπή. Μοιάζουν άλλωστε πολύ αυτά τα δύο: είναι εφήμερα, μπορούν να γίνουν εθιστικά και είναι μια υπέροχη αφορμή για να συναντιέσαι και να μοιράζεσαι όσα περισσότερα μπορείς με τους ανθρώπους»

Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση καθώς και από περιορισμένο αριθμό πρωτότυπων εικαστικών assemblages σημειώσεων του Γιώργου Φλωράκη που διατίθενται στο πωλητήριο της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ξεναγήσεις από τον Γιώργο Φλωράκη θα γίνονται τις Τετάρτες 20 Φεβρουαρίου και 6, 13, 20 και 27 Μαρτίου στις 18:00 και το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 14:00.

Γιώργος Φλωράκης

Ο Γιώργος Φλωράκης έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, Εγκληματολογία και Ψυχολογία. Εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το 2003 και παρουσιάζει την εκπομπή «Πρωινά του Τρίτου». Είναι εισηγητής σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής, Ραδιοφώνου, Αφήγησης και Συγγραφής Παραμυθιού από το 2004 στο Μικρό Πολυτεχνείο ενώ το 2018 εισηγήθηκε σεμινάριο με αντικείμενο την κατασκευή Ημερολογίου στο ΚΠΙΣΝ. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες από το 1998 και διατηρεί Ημερολόγιο Τέχνης που αφορά τη ραδιοφωνική του εκπομπή.