Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; Πρωτεϊκό λογοτεχνικό είδος που προσαρμόζεται στον καιρό με τον καλύτερο τρόπο ή κατεξοχήν δείγμα της μαζικής λογοτεχνίας-παραλογοτεχνίας; Υψηλής ποιότητας κοινωνική, πολιτική, λαϊκή λογοτεχνία ή τυποποιημένο εμπορικό προϊόν της εκδοτικής βιομηχανίας; Λογοτεχνία εστιασμένη στο αίνιγμα ή στο « γιατί » του εγκλήματος; Λογοτεχνία στο περιθώριο του λογοτεχνικού συστήματος ή σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα άλλα είδη, στην ίδια την καρδιά του;

Το 1ο διεθνές συνέδριο για την αστυνομική λογοτεχνία με τίτλο: « Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας » , το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση για το δημοφιλές αυτό είδος στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, προσκαλώντας τους ίδιους τους δημιουργούς να συνομιλήσουν τόσο με τους θεωρητικούς όσο και με το κοινό.

Συμμετέχουν Έλληνες και Γάλλοι θεωρητικοί και ερευνητές όπως και οι ακόλουθοι Έλληνες και Γάλλοι συγγραφείς με εισηγήσεις και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης:


Ανδρέας Αποστολίδης, ΜωρίςΑτιά, ΣέργιοςΓκάκας, Βασίλης Δανέλλης, Απόστολος Λυκεσάς, ΝτομινίκΜανοτί, Πέτρος Μαρτινίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιάννης Πανούσης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιάννης Ράγκος, Πατρίκ Ρενάλ.


Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 & το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Θα χαιρετίσουν οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

Στον χώρο υποδοχής του συνεδρίου οι συγγραφείς θα υπογράψουν έργα τους, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου.