Ο Αλέκος Φασιανός (13 Δεκεμβρίου 1935 – 16 Ιανουαρίου 2022) ήταν Έλληνας ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη.

Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts στο Παρίσι, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964).

Παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Α23 στην Αθήνα (1960) και στη συνέχεια στη γκαλερί Ζυγός (1962).

Εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στο Παρίσι όπου έζησε 35 χρόνια, κρατώντας μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό ύφος του διαμορφώνεται βαθμιαία την δεκαετία του ’60.

Κατα την διάρκεια διαμονής του στο Παρίσι ήρθε σε επαφή με τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής αλλά παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του.

alekosfassianos.gr

Τα τρία βασικά θέματα που έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του είναι ο άνθρωπος (αξιωματικοί, ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια κ.ά.), η φύση και το περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο.

Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Οδυσσέα ΕλύτηΚώστα ΤαχτσήΚωνσταντίνου ΚαβάφηΑνδρέα ΕμπειρίκουΓιάννη ΡίτσουΒασίλη ΒασιλικούΛουί Αραγκόν, Γκιγιόμ ΑπολλιναιρΖαν Κοκτώ κ.ά.). Έχει επίσης σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων. Επίσης έχει εκδώσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά.

Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα σε χώρους όπως Γκαλερί ΖουμπουλάκηΓαλλικό ΙνστιτούτοΔημοτική Πινακοθήκη ΑθηναίωνΜουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΜουσείο ΜπενάκηΕθνική Πινακοθήκη κ.ά. Επίσης σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού όπως Παρίσι, Τόκιο, Γενεύη, Ζυρίχη, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Μελβούρνη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Άμστερνταμ, Στοκχόλμη, Μιλάνο κ.ά.

Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1971), Μπιενάλε της Βενετίας (1972) , Μπιενάλε Γραφιστικής του Μπάντεν-Μπάντεν (1985) κ.ά.

Έχει βραβευτεί από την γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, του Ιππότη και Αξιωματικού και Διοικητή της τάξης την Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης βραβεύτηκε το 1999 από την Ακαδημία Αθηνών.

Φωτογραφία από: instagram/ alekos fasianos/ Σπύρος Στάβερης/ Lifo Mag