Ένας αέρας ανανέωσης και δημιουργίας θα φυσήξει την Πέμπτη 6 και την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014,  στο Χυτήριο. Το σημείο Πολιτισμού που για  δύο βραδιές θα υποδεχτεί όλο το μεγαλείο και  την ιστορία της λεβεντογέννας Κρήτης.

«Η Κρήτη ζει και αναπνέει όπως επίσης βάζει τα καινούργια ρούχα της, με σεβασμό και χωρίς υπερβολές για την αποτύπωση των μουσικών ιδεών μέσα από στοχευμένες διασκευές αλλά και μέσα από  την χρόνια και διαρκή περιπλάνηση». Αυτό δηλώνει ο Πέτρος Σαριδάκης  ο οποίος για δεύτερη χρονιά συναντά τον Παναγιώτη Κουτούζο  και  μαζί  φτιάχνουν ένα πρόγραμμα ραμμένο και φτιαγμένο στα μέτρα τους.

Ο τίτλος του; » Εδικοί και φίλοι «!  Ένας ευρηματικός τίτλος ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στους φίλους και τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά, περιστρέφεται σε αυτή τη μόνιμη αναζήτηση μουσικής φρεσκάδας με απώτερο σκοπό την ανανέωση, την ικανοποίηση, μέσω της συνεχούς τριβής με την μουσική.

Ο δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, Πέτρος Σαριδάκης, ανατρέχει στο παρελθόν και επιλέγει ένα μουσικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών και την αισθητική της καλής και «ανεκμετάλλευτης» παραδοσιακής μουσικής από όπου και αν προέρχεται.

Την Πέμπτη 6 και την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 9μ.μ. σας περιμένουμε στο Χυτήριο για ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα για να τραγουδήσουμε να χορέψουμε και να περιπλανηθούμε  σε ένα  ταξίδι μουσικό  με ρυθμούς και ηχοχρώματα Κρητικά, ταξίδι βγαλμένο μέσα από τα όμορφα μονοπάτια της Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Οι «Εδικοί και φίλοι» θα γίνουν  μια όμορφη παρέα με μόνο μέλημα να εκφραστούν μουσικά επί σκηνής, να εξωτερικεύσουν την ψυχή τους και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, να πειραματιστούν!

Η ταυτότητα της συναυλίας

Πέτρος Σαριδάκης (Λύρα και τραγούδι)

Παναγιώτης Κουτούζος (Λαούτο)

Χρήστος Τζελεπόπουλος ( Μπάσο)

Αντώνης Γερογιάννης (Κρουστά)

Ο Πέτρος  Σαριδάκης  κατάγεται  από  το  Ηράκλειο  Κρήτης.  Είναι  απόφοιτος  του University of Hertfordshire   με σπουδές   στη   διοίκηση  επιχειρήσεων   με  ειδικότητα  στο marketing   και   επιπλέον  έχει   κάνει   ανώτερες  μουσικές σπουδές  στην  κλασσική  κιθάρα.

Από  πολύ  μικρός  «βαπτίσθηκε»  στη  μουσική  κολυμπήθρα  της  Κρητικής  Μουσικής  Παράδοσης  μια  και  μεγάλωσε  στην  πατρίδα  των  γονέων  του και  δίπλα  σε καταξιωμένους μουσικούς καλλιτέχνες που του μεταλαμπάδευσαν την αγάπη για τη Παράδοση. Έκτοτε η επαφή του με την κρητική λύρα είναι σχέση ζωής μέσα από την οποία εκφράζει κάθε του συναίσθημα.

Έχει διατελέσει και διατελεί από το 1999 ως δάσκαλος κρητικής λύρας σε πολλά κρητικά σωματεία και συλλόγους του λεκανοπεδίου Αττικής .Το 2000 δημιούργησε το σχήμα « ΝΟΣΤΟΣ» με το οποίο πραγματοποίησε  πολλές εμφανίσεις  σε διάφορες μουσικές σκηνές και κρητικά κέντρα συνεστιάσεων. Από το 2002 μαζί με το σχήμα « ΝΟΣΤΟΣ» συμμετέχει στις μουσικές-παραστάσεις αφιερώματα στον αρχάγγελο της Κρήτης ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ της Άννας Μπιθικώτση με ερμηνευτή τον Σωτήρη Δογάνη στα πλαίσια δημοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναγεννησιακών φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό (Μάλτα, Τυνησία, Μαρόκο, Ισπανία, Γιβραλτάρ) καθώς και σε ιδρύματα (Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων κ.α.) Εχει επίσης συνεργαστεί με το Χαράλαμπο Γαργανουράκη στα πλαίσια κρητικών εκδηλώσεων στην Αθήνα. Το 2014 συνεργάστηκε με την μουσικοσυνθέτη Robyn Schulkowsky και χορογράφο Λία Τσολάκη στην τεχνοτροπία του αυτοσχεδιαμού στο έργο » Sunday » που πραγμοτοποιήθηκε στο ινστιτούτο Γκαίτε.

Στο χώρο της δισκογραφίας έχει ενεργό συμμετοχή με το πρώτο προσωπικό cd με τίτλο «ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΜΟΥ ΤΟ ΧΡΩΜΑ», όπως επίσης στην παρουσίαση πολύ παλιών χορών της Κρήτης, μέσα απο τη διπλή κασετίνα των αδελφών Μεγαλακάκη «ΟΤΑΝ ΑΚΟYΩ ΚΡΗΤΗ». Συμμετείχε δε ως σολίστας στο cd « A WAVE OF MELODIES »  του Κώστα Νικολόπουλου. Επίσης κυκλοφορεί, απο το 2007 δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με έναν απο τους πιο σημαντικούς λαουτίστες της Κρήτης, τον  Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη με τίτλο  ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΟ.

Τελευταία δημιουργία  είναι ο δίσκος «από τη ρίζα στην κορφή» που κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις ΣΕΙΣΤΡΟΝ σε σύνθεση, ερμηνεία και ενορχήστρωση από τον ίδιο.

Ο Παναγιώτης Κουτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κίσσαμο των Χανίων. Στην ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε η επαφή του με τα πρώτα ακούσματα της κρητικής μουσικής, χορεύοντας για αρκετά χρόνια στη χορευτική ομάδα της Ένωσης Κρητών Περάματος.

Η πρώτη του σχέση με το λαούτο ξεκίνησε στα δεκαπέντε, με δάσκαλο τον Μάρκο Παυλιδάκη, όπου του μεταλαμπάδευσε τις πρώτες γνώσεις και τα πρώτα βήματα της κρητικής παραδοσιακής μουσικής με πολύ αγάπη και μεράκι. Το πάθος του για τη μουσική τον έκανε να ξεχωρίσει και τον έφερε γρήγορα στο πάλκο, μόλις ένα χρόνο αργότερα δίπλα στον δάσκαλο του στις πρώτες του μουσικές εμφανίσεις.

Στην ηλικία των δεκαεπτά χρόνων μαζί με εξαίρετους φίλους μουσικούς δημιούργησαν το μουσικό σχήμα “Εναλλάξ” παίζοντας κρητικά, έντεχνα και λαϊκά με πολλές εμφανίσεις σε διάφορους χώρους συναυλίες και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα μέχρι και την ηλικία των είκοσι ενός χρόνων. Οι ανησυχίες του όμως πάντα υπήρχαν για το κρητικό στοιχείο όπου και αφιερώθηκε αποκλειστικά παίζοντας με διάφορους νέους καλλιτέχνες .

Ακολούθως ήρθαν όμορφες συνεργασίες με τον Γιάννη Κακλή, τον Νίκο Καραβιράκη τον Μάρκο Παυλιδάκη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Σήμερα συνεργάζεται με τον καταξιωμένο κρητικό λυράρη Πέτρο Σαριδάκη.