Στην Καστοριά ταξιδεύουν δύο εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της

PhotoBiennale 2010. Η πρώτη έκθεση είναι του Αλέξανδρου Βρεττάκου και έχει τίτλο «Μια χαραυγή στη Δύση» και η δεύτερη είναι του Reid Yalom και τιτλοφορείται «Τα αμερικανικά νεκροταφεία».

Ο φακός του Αλέξανδρου Βρεττάκου απαθανάτισε την παλιά Χαραυγή, ένα προσφυγικό χωριό στο νομό Κοζάνης το οποίο απαλλοτριώθηκε πριν 25 χρόνια προκειμένου η περιοχή να χρησιμοποιηθεί ως τόπος μεταφοράς του λιγνίτη στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν στη Νέα Χαραυγή, που χτίστηκε κοντά στην πόλη της Κοζάνης κι έτσι το μέρος εγκαταλελειμμένο μοιάζει με χωριό – φάντασμα.

Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1964. Σπούδασε φωτογραφία στο Novi-Sad της Σερβίας τα έτη 1986-89. Δίδαξε φωτογραφία στα ΝΕΛΕ και στα ΙΕΚ Κοζάνης τη δεκαετία του ‘90. Το 2002 δημιούργησε σε συνεργασία με το δήμο Κοζάνης το Φωτογραφικό Εργαστήρι «Φωτοδίοδος», όπου τα τελευταία εφτά χρόνια διδάσκει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία. Έχει στο δυναμικό του δεκαέξι ατομικές εκθέσεις. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής καλαθοσφαίρισης. 

Όσο για την έκθεση του Reid Yalom, «Τα αμερικανικά νεκροταφεία» ο καλλιτέχνης ταξίδεψε μαζί με τη συγγραφέα και μητέρα του Marilyn Yalom σε όλη σχεδόν την αμερικάνικη ήπειρο ακολουθώντας την πορεία των μεταναστευτικών ρευμάτων από τον 16ο αιώνα, και μας παρουσιάζει τάφους ιθαγενών Ινδιάνων στην πολιτεία της Τζόρτζια, Προτεσταντών στο Τσάρλεστον, Ισπανών Καθολικών στο Τέξας και την Καλιφόρνια, Πουριτανών στη Βοστόνη, Μορμόνων, Μασόνων, Μεξικανών, σκλάβων, χρησοθηρών, αναρχικών, στρατιωτών του εμφυλίου πολέμου, αστέρων του Χόλιγουντ αλλά και των αρχαίων Χαβανέζων.
Ο Reid Yalom σπούδασε Φιλοσοφία στο Stanford University, Διεθνείς Σχέσεις στο Monterey Institute of International Studies και Φωτογραφία στο University of California, Berkeley.

Έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα Colonial Noir: Photographs From Mexico (Stanford University Press, 2004), ενώ οι φωτογραφίες του συνοδεύουν το βιβλίο The American Resting Place της Marilyn Yalom (Houghton Mifflin Press, 2008) – το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα. Εκθέτει σε γκαλερί και δημοσιεύει τακτικά φωτογραφίες του σε περιοδικά. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το δήμο της πόλης.