Έναρξη του Φεστιβάλ των Δημητρίων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το

Νοέμβριο του 2010. Το εξαιρετικά πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με τη συναυλία «Από τον Σοπέν στον Τζον Λέννον», με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη / Σολίστ στο κοντσέρτο Chopin ο Στέφανος Θωμόπουλος – Τραγούδια του Λέννον ερμηνεύει ο Βασίλης Γισδάκης

Τα Δημήτρια φέτος ξεκινούν με ένα διπλό αφιέρωμα σε δύο κορυφαίους τους είδους τους. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έργα του κορυφαίου Πολωνού μουσικού Φρεντερίκ Σοπέν, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έργα του Τζον Λέννον όπως τα ενορχηστρώνει ο γνωστός από τις συνθέσεις κινηματογραφικής μουσικής Νίκος Πλατύραχος.

Ο Φρεντερίκ Σοπέν γεννήθηκε στην Πολωνία το 1810. Ο Φρεντερίκ από μικρός έδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική. Παρακολουθούσε μαθήματα από 6 ετών και όταν ήταν 7 ετών τυπώθηκε η πρώτη του σύνθεση, μια Πολονέζα σε σολ ελάσσονα. Σε ηλικία 8 ετών εμφανίστηκε πρώτη φορά δημοσίως ως πιανίστας.

Η φήμη του γρήγορα έγινε μεγάλη και στην Βαρσοβία τον θεωρούσαν δεύτερο Μότσαρτ. Το 1829 έδωσε τις πρώτες μεγάλες του συναυλίες στη Βιέννη, και εν τω μεταξύ είχε συνθέσει ήδη μερικά σημαντικά έργα, όπως το κοντσέρτο σε φα ελάσσονα (γνωστό ως 2ο κοντσέρτο), την πρώτη σονάτα για πιάνο (σε ντο ελάσσονα), και κάποιες από τις σπουδές για πιάνο. Το 1830 έφυγε από την Πολωνία για να συνεχίσει τις εμφανίσεις του στη Βιέννη.

Μετά την αναχώρησή του ξέσπασε στη χώρα επανάσταση κατά της τσαρικής εξουσίας η οποία συνετρίβη και ο συνθέτης δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του. Από το 1831 ζούσε στο Παρίσι, που τότε ήταν επίκεντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Λίγους μήνες μετά την άφιξή του έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ και σταδιακά η φήμη του εξαπλωνόταν.

Σύντομα απέκτησε πολλούς μαθητές (κυρίως μαθήτριες) και τα μαθήματα του προσέφεραν οικονομική άνεση και ασφάλεια. Παρά τη μεγάλη φήμη του όμως απέφευγε τις εμφανίσεις σε μεγάλα ακροατήρια. (Ισχυριζόταν ότι φοβόταν πολύ το κοινό.) Έτσι, στα 18 χρόνια παραμονής στο Παρίσι, έδωσε μόνο 19 ρεσιτάλ. Πέθανε στο Παρίσι το 1849, μετά από χρόνια φυματίωση.

O Τζoν Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Μ. Βρετανίας στις 9 Οκτωβρίου 1940.  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.

Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι «Imagine» καθώς και το «Give Peace a chance». Δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του στις 8 Δεκεμβρίου 1980.

Πρόσβαση: Λεωφορεία: 5,6,8,33,78