Με τη συμμετοχή 250 καλλιτεχνών από 50 χώρες ξεκίνησε η έκθεση AthensArt 2010, που διοργανώνουν το Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές και η Τεχνόπολις …

του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να στείλει το μήνυμα Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Πρόκειται για μια μεγάλη καλλιτεχνική συνάντηση στην οποία οι δημιουργοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, φωτογραφίας, video και εφαρμογών. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, θεατρική πειραματική παράσταση της ομάδας κωφών, παράσταση παιδικού θεάτρου, κουκλοθέατρου και σύγχρονου χορού, εργαστήρια παιδικής ζωγραφικής και σώματος, καθώς και μια ημερίδα, ομιλητές της οποίας θα είναι διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής της χώρας.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Καβάφη CA4S στην Ποιήτρια και Ακαδημαϊκό κα Κική Δημουλά. Η βραδιά έκλεισε με το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου Άρη Γαρουφαλή, που ερμήνεύσε το έργο «Έξη λαϊκές ζωγραφιές» του Μάνου Χατζηδάκι.

Από την έκθεση απουσιάζει ο εμπορικός σκοπός. Τα έσοδα από την πώληση έργων ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας που θα προσφέρουν καλλιτέχνες της AthensArt θα δοθούν στην Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ».

Το φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης αυτής της διεθνούς εικαστικής συνάντησης βρίσκει την χρονική του αφετηρία 30 χρόνια πριν, με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές (CA4S) από τον καθηγητή, καλλιτέχνη και σύγχρονο φιλόσοφο Τάκι Αλεξίου. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας ενσυνείδητων καλλιτεχνών, αποφασισμένων να αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά, δημιουργώντας δεσμούς αληθινής φιλίας μεταξύ τους.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι απονομές των Διεθνών Βραβείων Καβάφη, συνέδρια και σεμινάρια, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παραγωγές, ενώ υπήρξαν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, την UNESCO και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής στη Ρόδο (2009). Το 1990 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Τέσσερις Εποχές σε μια ελαιόφυτη έκταση 10.000 τ.μ. που περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη, μικρό υπαίθριο θέατρο (108 θέσεων), αίθριο και ξενώνες.

Η Διεθνής Έκθεση Τεχνών AthensArt 2010 είναι το πρώτο βήμα στην εγκαθίδρυση ενός θεσμού. Για το 2011 έχει ήδη κατατεθεί επίσημη πρόσκληση φιλοξενίας της πρωτοβουλίας από την Αγία Πετρούπολη, το 2012 από την κινεζική πόλη Suzhou, ενώ το 2013, η έκθεση θα επιστρέψει στη γενέτειρα της. Η περιοδικότητα αυτή έχει ως στόχο η πρωτοβουλία να επανέρχεται πάντοτε, εμπλουτισμένη και ενδυναμωμένη στον χώρο που γεννήθηκε.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι «Μαιρηβή, ένας χώρος για την κούκλα».
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Μουσική με την Αγγελική Κασδά στο βιολί και παρουσίαση του έργου της \”Music to Myths\”.
Βραζιλιάνικη παραδοσιακή μουσική και χορός / Μια παραγωγή του Joao Carlos
Texeira Mendes.
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Εργαστήρι ζωγραφικής σώματος.
Πειραματική θεατρική παράσταση «Μίλα μαζί μου», της θεατρικής ομάδας κωφών.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Παράδοση κειμένου για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα
στον Υπουργό Πολιτισμού, με υπογραφές των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Χορωδία «Συλλόγου Ιδεοτεχνών» / Ειρήνη Φωτεινάκη και φωνητικά από τη Γιούλη
Τσαγκαράκη.
Βραδιά σύγχρονου χορού από τις χορογράφους και δασκάλες χορού Sonia Dumitrescu και Νίκη Λουλαδάκη.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00
Εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής με τις Maria Aristova, Silvia Casilli και Κική Μπαρδάνη.
Παιδικό θέατρο από τη θεατρική ομάδα «Γλυκά χαμόγελα» / Γιούλη Τσαγκαράκη.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, 8:00 μ.μ.
Ημερίδα με θέμα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο». Ομιλητές:
Δρ. Πέτρος Τατούλης τ. Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φώτης Κουβέλης ανεξάρτητος
Βουλευτής, Δρ. Νίκος Μαρκάτος Καθηγητής, τ. Πρύτανης ΕΜΠ, Δρ. Tom Flynn Ιστορικός & Κριτικός της Τέχνης, Συγγραφέας και Δρ. Hasan Badawi Αν. Καθηγητής ΑΠΘ.
Απολογισμός και ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης του ΚΤ4Ε-AthensArt για το 2011 από τη Ρωσία και για το 2012 από την Κίνα.