Με 280 συμμετοχές, 485 συντελεστών από 24 χώρες, ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός COOK8, με θέμα το σχεδιασμό ενός τόπου εστίασης, 24 – 30μ2.

Οι προτάσεις «Glorious holistic» των Κώστα Αλιβιζάτου & Ιωάννη Κιτάνη, «Sea sex & sun»  των Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα και «To Nefos» των Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο του Καναδά, είναι τα τρία ισότιμα βραβεία.

Tα έργα θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στην Έκθεση COOK8: O Νέος Τόπος Εστίασης, σε συν-διοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη (Ιούνιος – Ιούλιος 2018). Σε χώρο 1.100 μ2, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα στους τρεις πρωτότυπους χώρους εστίασης και να δουν όλες τις υπόλοιπες προτάσεις, με σχεδιαστικό και εικονογραφικό υλικό.

Αναλυτικά τα Βραβεία

Οι Κώστας Αλιβιζάτος και Ιωάννης Κιτάνης προτείνουν το «Glorious Holistic», ως μία τελετουργία όπου οι συνδαιτυμόνες, μέσω μιας σκοτεινής πομπής, υποβάλλονται σε μυρωδιές της ζωής και του θανάτου, ήχους της φύσης και της χειροτεχνίας, και θεάσεις οργανικής ύλης, προτού βρεθούν πλαγιασμένοι μέσα σε ένα φωτεινό λευκό κουτί δοξάζοντας το γεύμα και την συνάθροιση τους.

«Glorious Holistic» των Κώστα Αλιβιζάτου & Ιωάννη Κιτάνη (Βραβείο): Το συμπόσιο ξεκινά με το φαγητό να σερβίρεται μέσα από μία τρύπα, το μοναδικό στοιχείο που διακόπτει το λευκό φως του δωματίου. Οι οκτώ συνδαιτυμόνες έχουν πρώτα υπάρξει συνοδοιπόροι σε ένα σκοτεινό διάδρομο – μουσείο αντικειμένων και αισθήσεων της τροφής. 

Μία ετεροτοπία που διακόπτει το αναμενόμενο της αστικής ζωής, δίνοντας την υπόσχεση μιας ανέμελης εμπειρίας, προτείνουν οι Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα με το  «Sea sex & sun». Ένας θεματικός χώρος εστίασης που δημιουργεί ρήξη με το χώρο και το χρόνο και συνθέτει μία ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, ως μία βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί.

«Sea sex & sun» των Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα (Βραβείο): Μία «ανάρρωση» από την πόλη, σε ένα σκηνοθετημένο καλοκαιρινό αμμώδες τοπίο (sea). Μια ερωτική ατμόσφαιρα, ένα κλίμα συναναστροφής με άγνωστους συνδαιτυμόνες μέσω της απόλαυσης του θαλασσινού φαγητού (sex). Ένα δωμάτιο εκτυφλωτικό και ζεστό (sun).

Οι Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο του Καναδά, σχολιάζοντας την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη ζωή, προτείνουν το «Nefos» ως μια εμπειρία, στην οποία φυσική και εικονική πραγματικότητα συνυπάρχουν στο παρόν, μέσα σε ένα σύννεφο από καθρέπτες.

«To Nefos» των Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο, Καναδά (Βραβείο): Ο κάθε συνδαιτυμόνας, μέσω οκτώ κλιμακοστασίων, ανέρχεται μόνος του σε ένα αιωρούμενο σύννεφο. Είκοσι τέσσερις ανακλαστικοί καθρέφτες που αντιπροσωπεύουν τις 24 ώρες της ημέρας ενισχύουν μια μοναχική, πλην οργιαστική εμπειρία μεταξύ πραγματικού και εικονικού χώρου.

Με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής, εννέα ακόμα προτάσεις θα λάβουν επτά επαίνους (δύο προτάσεις σε ισοβαθμία) για τις πρωτότυπες ιδέες τους.

1ος έπαινος
«Urban spectacle happens» των Ανδρέα Αναγνωστόπουλο, Μαρίνα-Ελένη Μερσιάδου & Γιώργο Μιχαηλίδη

2ος έπαινος
«Κουζινογραφίες» των Ben Adams Architects (Νικολέττα Γκόκα) & Crab Studio (Χρήστος  Μέλλιος)

3ος έπαινος
«Socialization up to your taste» του Custom Architectural Workshop (Μυρτώ Βραβοσινού & Αλκιβιάδης Κορμπιζέ)

4ος έπαινος (σε ισοβαθμία)

– «Chapter 8: The sweet escape» των Σοφία Σοφιανού & Τίνα Μαρινάκη

– «Ex machina» των Αναστασία Λέκκου Zuloark, Alfredo  Borghi, Alberto Rey & David Berkvens

5ος έπαινος
«Χωρίς τίτλο» του SuKKKú (Απόστολος Καλφόπουλος, Μαρία Κριαρά, Κωνσταντίνος Στεφανίδης & Ιωάννης Καράμπαμπας)

6ος έπαινος

«Χωρίς τίτλο» των Yun Fu, Wenting  Guo & Chang Su

7ος έπαινος (σε ισοβαθμία)

«Izakaya “Konoji”» του neuob ltd. (Hiroshi Ota, Yuya Ishida, Takeshi Ishijima)

«Mahaia» του LA-NA (Sara Navazo & Edorta Larizgoitia)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να τα δείτε εδώ.


Διοργάνωση

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού σχετικά με την σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής ανά τον κόσμο.

Το COOK8 αποτελεί τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ και το 2ο μέρος του τριμερούς προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1. Το 1ο μέρος του προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1 ήταν το ROOM18 (Απρίλιος – Νοέμβριος 2016), το οποίο συγκέντρωσε 262 συμμετοχές, ενώ την αντίστοιχη έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα.