Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Michael Pollan, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, μύθοι και προπαγάνδα

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Michael Pollan αποδομεί έναν προς έναν τους μύθους των δογματικών διατροφολόγων με επιστημονικά επιχειρήματα. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να τρώμε κανονικά και να είμαστε υγιείς, αρκεί να καταναλώνουμε έξυπνα.

Γιατί βλέπουμε μόνο το ασβέστιο όταν κοιτάζουμε ένα ποτήρι γάλα; Γιατί στη σαρδέλα βλέπουμε μόνο το Ωμέγα 3, και στα φρούτα τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους;
Επειδή ζούμε στον αιώνα της διατροφολογίας. Κι όμως… Αφότου η παράδοση έδωσε τη θέση της στην επιστήμη και στο μάρκετινγκ, δεν είμαστε πιο υγιείς. Το αντίθετο, μάλλον.
Αντί λοιπόν για τρόφιμα πλούσια σε φυσικές ουσίες, καταναλώνουμε «φαγώσιμες ουσίες οι οποίες μοιάζουν με τρόφιμα» που παράγονται από την τεχνολογία. Η λεγόμενη δυτική διατροφή αντικατέστησε τα τρόφιμα με τις θρεπτικές ουσίες, και την κοινή λογική με την πλήρη σύγχυση. Και αυτό οδήγησε σε κάτι εντελώς παράδοξο μα απόλυτα αληθινό: όσο περισσότερο ενδίδουμε στις διάφορες διατροφικές θεωρίες, τόσο λιγότερο υγιείς γινόμαστε.

Ο Michael Pollan αποδομεί έναν προς έναν τους μύθους των δογματικών διατροφολόγων με επιστημονικά επιχειρήματα. Και καταλήγει σε ένα πολύ καλό συμπέρασμα: μπορούμε να τρώμε κανονικά και να είμαστε υγιείς, αρκεί να καταναλώνουμε έξυπνα.
Προτείνει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διατροφής, που βασίζεται στην παράδοση και στην οικολογία, χάρη στον οποίο μπορούμε να αποδράσουμε από τη δυτική διατροφή και, κατά συνέπεια, από τις περισσότερες χρόνιες νόσους που αυτή προκαλεί. Συμβουλές όπως «μην τρως τίποτα που η προγιαγιά σου δε θα αναγνώριζε ως φαγητό», «απόφευγε τα τρόφιμα εκείνα που οι παρασκευαστές τους ισχυρίζονται πως είναι υγιεινά» και «βγες από το σούπερ μάρκετ το συντομότερο δυνατόν» συνθέτουν το φρέσκο, ξεκάθαρο, απλό, συχνά χιουμοριστικό αλλά απόλυτα σοβαρό μανιφέστο του Michael Pollan.

Ο Μάικλ Πόλαν γεννήθηκε το 1955. Μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχει διατελέσει καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ενώ από το 1987 αρθρογραφεί τακτικά στο The New York Times Magazine. Πολυβραβευμένος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις προοδευτικές απόψεις του σε ό,τι αφορά τη διατροφή. Άλλα έργα του: The Botany of Desire: A Plant’s-Eye View of the World (2001), Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals (2006), Food Rules: An Eater’s Manual (2010), κ.ά.