Το Studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει τον πρώτο και τον τελευταίο μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε ενιαία σύνθεση, με το γενικό τίτλο Διαλεχτή Μάνα Σοφία Αγγελική, Αχ, να ‘σουν εδώ…, σε σκηνοθεσία Μανώλη Γιούργου.

Ο πρώτος μονόλογος είναι το Αυτός και το παντελόνι του και o τελευταίος το Οι δύσκολες νύχτες του κύριου Θωμά.

Δύο άντρες μονολογούν στις άκρες μιας πεντηκονταετίας. Συζητούν και συγκρούονται άλλοτε με τον εαυτό τους,  άλλοτε με πρόσωπα που απουσιάζουν σωματικά, αλλά είναι τόσο «παρόντα» που τους κάνουν να σπαράζουν και να παραληρούν. Διαλεχτή, Μάνα, Σοφία, Αγγελική είναι τα ονόματα που παίρνει η Γυναίκα που τους νανούρισε και τους φρόντισε σαν παιδιά, που τους σκίρτησε ερωτικά, που τους έκανε να πονέσουν επειδή χώρισαν οι δρόμοι τους, είτε γιατί έτσι συμβαίνει στη ζωή, είτε γιατί έτσι αποφασίζει το αδιανόητο, ο Θάνατος.

Η αρχή και το τέλος της πεντηκονταετίας 1950-2000 οριοθετούν τη μετάβαση από τα μεταπολεμικά κουρέλια στο εκσυγχρονιστικό κουστούμι. Ενώ η Ελλάδα έχει γίνει αγνώριστη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, από τις σπουδαίες  πνευματικές της προσωπικότητες, ανασύρει ό, τι έχει περισωθεί στη συνείδηση των Νεοελλήνων από αυτήν την άναρχη αλλά και τόσο σαρωτική ανάπτυξη.