Δύο σπουδαίες προσωπικότητες της επιστήμης, ο καθηγητής Πληροφορικής του MIT, τιμηθείς με βραβείο Turing, Michael Stonebraker και ο Νομπελίστας Φυσικός Serge Haroche, θα αποτελέσουν τους κεντρικούς ομιλητές στις φετινές «Διαλέξεις Ωνάση», που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούλιο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Τους δύο κορυφαίους επιστήμονες θα πλαισιώσουν δώδεκα επίσης εξαιρετικά σημαντικοί ομιλητές, από τον χώρο της Πληροφορικής και της Φυσικής, τομείς στους οποίους αφιερώνονται οι φετινές Διαλέξεις Ωνάση.

Στις Διαλέξεις Ωνάση 2017 θα συμμετάσχουν με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση έως 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές (50 συνολικά φοιτητές σε κάθε ξεχωριστή σειρά Διαλέξεων), οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Στις Διαλέξεις γίνονται επίσης δεκτοί και συμμετέχουν φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές (επιλέγονται με τα ίδια κριτήρια, χωρίς όμως να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση).

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση, πραγματοποιούνται από το ΙΤΕ, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση και, από το 2001 που ξεκίνησαν να διοργανώνονται μέχρι σήμερα, αφιερώνονται πάντα σε θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας. Μεταξύ των ομιλητών προηγούμενων ετών συμπεριλαμβάνονται 17 Νομπελίστες, 4 Κάτοχοι του Βραβείου Turing  και o βραβευθείς με το Fields Medal, Edward Witten. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους οι Διαλέξεις Ωνάση έχουν καθιερωθεί ως ένας κορυφαίος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο των Θετικών Επιστημών.

Από το 2001 έχουν διεξαχθεί 22 σειρές Διαλέξεων Ωνάση, σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Πληροφορική, ενώ συνολικά έχουν γίνει δεκτοί να τις παρακολουθήσουν 1500 φοιτητές (1200 Έλληνες και 300 φοιτητές από άλλες χώρες). Στόχος του θεσμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εκπαιδευτούν στα ερευνητικά προβλήματα αιχμής του πεδίου τους, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Απώτερος σκοπός η απελευθέρωση των δημιουργικών τους δυνάμεων και η συνέχιση της επιστημονικής τους πορείας με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Το πρόγραμμα των Διαλέξεων Ωνάση 2017

Η πρώτη Σειρά Διαλέξεων Ωνάση 2017, με αντικείμενο την Επιστήμη Υπολογιστών, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 31η Μαΐου 2017.

Η δεύτερη Σειρά Διαλέξεων, με αντικείμενο τη Φυσική, θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 5η Ιουνίου 2017. Πιο αναλυτικά:

Διαλέξεις Ωνάση 2017 – Πληροφορική

«BIG DATA and Applications»

10 – 14 Ιουλίου

Κεντρικός Ομιλητής: Michael Stonebraker

Στις Διαλέξεις Ωνάση 2017 με θέμα την Πληροφορική θα συγκεντρωθούν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, με σκοπό να σκιαγραφήσουν τις εξελίξεις στην Τεχνολογία των Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και τις σεισμικές αναταράξεις που αυτές συνεπάγονται επηρεάζοντας αναπόφευκτα τη ζωή μας.

Από το cloud στα Analytics και από την τεχνολογία εξόρυξης δεδομένων και τις αλλαγές που επιφέρει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, o καθηγητής  Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης  Michael Stonebraker και έξι πρωτοπόροι εμπειρογνώμονες θέτουν στο μικροσκόπιο τα Μεγάλα Δεδομένα, φωτίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρουν στο μέλλον.

 

Διαλέξεις Ωνάση 2017 – Φυσική

«Quantum physics frontiers explored with cold atoms, molecules and photons»

24 – 28 Ιουλίου

Κεντρικός Ομιλητής: Serge Haroche

Οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 με θέμα τη Φυσική εξερευνούν την κβαντική επιστήμη της πληροφορίας και παρουσιάζουν την επανάσταση που έχει επέλθει στις εφαρμογές της. Με κεντρικό ομιλητή τον Νομπελίστα Serge Haroche, έναν τους πρωτοπόρους στη πειραματική μελέτη των κβαντικών φαινομένων, οι Διαλέξεις Ωνάση εξερευνούν τα νέα σύνορα της Κβαντικής Φυσικής, ανοίγοντας ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της επιστήμης.

Πού μπορεί να μας οδηγήσει η πρόοδος στις κβαντικές εφαρμογές; Από τα νέα ατομικά ρολόγια και τα μαγνητόμετρα μέχρι τους κβαντικούς προσομοιωτές, οι εξελίξεις είναι δυναμικές και υπόσχονται ένα συναρπαστικό αύριο για την Κβαντική Φυσική, με τις Διαλέξεις Ωνάση να φέρνουν το αύριο αυτό στο σήμερα.