Ένας κύκλος μοναδικών διαλέξεων ξεκινάει τον Οκτώβριο στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Πρόγραμμα

Γιάννης Μετζικώφ

Η μεταμόρφωση μέσα από την θεατρική τέχνη

Το θέατρο είναι η μαγεία της καθημερινότητάς μας. Δεν υπάρχει άλλη τέχνη που να περπατάει έτσι παράλληλα με τις ζωές μας, τέχνη τόσο υπέροχα εφήμερη, τόσο διδακτική και παιδαγωγική και αναγκαία, τέχνη που να διακωμωδεί την πορεία μας προς τον θάνατο μόνο και μόνο για να φτάσουν στις ερχόμενες ανθρώπινες γενιές οι μεγάλες αξίες και τα επιτεύγματα της σκέψης. Στο θέατρο, σ’ αυτό το εξαίσιο ψέμα, γύρω, μέσα, παντού, είναι διάχυτη η προσπάθεια να μεταμορφώσουμε τα υλικά που έχουμε στα χέρια μας και να τα καταστήσουμε πολύτιμα. Έτσι, όλα θα αποκτήσουν το μοναδικό τους χαρακτήρα, ώστε να προσδιορίζουν τα σημαίνοντα και το πεπρωμένο των ηρώων. Μ’ αυτό το στόχο, τα χρώματα αποκτούν άλλη συμβολική οντότητα, τα σχήματα περικλείουν, τα μεγέθη υποβάλλουν. Ένας τεχνητός κόσμος αληθινός όσο η ποίηση του κειμένου. Στα μαθήματά μας θα περιπλανηθούμε στον παγκόσμιο χώρο της ένδυσης του θεάτρου, έναν χώρο που χιλιάδες άνθρωποι μέσα του προσπάθησαν και προσπαθούν να μεταμορφωθούν, να αλλαξοπιστήσουν και να διδάξουν τη γνώση, τη μαγεία, την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια της θεατρικής τέχνης.

Πληροφορίες:
1,8,15,22,29 Οκτωβρίου 2019
12,19 Νοεμβρίου 2019
Τρίτη, 17:00 – 19:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 60€, 30€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

*

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα
(1821-2021)

Μια περιήγηση στις εσωτερικές αντιφάσεις της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας. Μια ταυτότητα φτιαγμένη από συγκρούσεις: σύγχρονη Ελλάδα και οι αρχαιοελληνικές καταβολές της, ανατολή και δύση, Βαλκάνια και Μεσόγειος. Δύο κεντρικές παράμετροι που συγκροτούν την ταυτότητα μαζί με τις συγκρούσεις της, το τοπίο και η γλώσσα. Συνήθως όλ’ αυτά τα αντιμετωπίζουμε μέσα από τις πολιτικές συγκρούσεις και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Όμως υπάρχει ένα διαχρονικό υπόβαθρο που έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Είναι η καθημερινή συνάφεια της νέας Ελλάδας με τα αρχαία ερείπια και συγχρόνως η επεξεργασία της συλλογικής μας συνείδησης, και της γλώσσας μας από την μεγάλη ποιητική δημιουργία. Ποιον ρόλο έπαιξε στην διαμόρφωση της συνείδησής μας το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα χάρη στην Ακρόπολη; Και ποια η σημασία αυτού που λέει ο Σεφέρης ότι το γλωσσικό πρόβλημα είναι ανύπαρκτο για τους ποιητές μας; Με οδηγό αυτούς τους δύο άξονες θα ακολουθήσουμε την πορεία της νεοελληνικής συνείδησης στους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της. Ας πούμε στην περίοδο της εφηβείας της.

Πληροφορίες:
1,8,15,22,29 Οκτωβρίου 2019
12,19 Νοεμβρίου 2019
Τρίτη, 19:00 – 21:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 75€, 50€
Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

*

Στέλιος Ράμφος

Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο

Ανάβαση στις κορυφές του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Α’ μέρος)
Όμηρος, Αρχίλοχος, Σαπφώ, Σόλων, Ησίοδος, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Περικλής.

Πληροφορίες:
2,9,16,23,30 Οκτωβρίου 2019
6,13,20,27 Νοεμβρίου 2019
4,11,18 Δεκεμβρίου 2019
Τετάρτη, 18:00 – 20:00
Κύκλος 12 διαλέξεων: 180€, 70€
Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

*

Στέφανος Ροζάνης

Η φιλοσοφία του σώματος: Μια φαινομενολογική εισαγωγή

Η Φαινομενική Φιλοσοφική Σχολή έφερε μια πραγματική επανάσταση κατά τον 20ο αιώνα στον στοχασμό για το ανθρώπινο σώμα. Η διφορούμενη κατάσταση του ανθρωπίνου σώματος αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης φιλοσοφικής θεώρησης.

Πληροφορίες:
7, 14, 21 Οκτωβρίου 2019
4,11,18,25 Νοεμβρίου 2019
Δευτέρα, 18:00-20:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 96€, 48€
Μεμονωμένη διάλεξη: 16€, 8€

*

Τζίνα Θανοπούλου

Κλειδιά για πιο ισορροπημένη ζωή

Τα 4 Α: Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός, Αυτοφροντίδα και Αυτοπεποίθηση
Σύμφωνα με τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, E.Q, του Dr. Daniel Goleman του Harvard University και τη θεωρία ενσυνειδητότητας/ mindfulness, (Dr.Jon Kabbat- zinn), κλειδιά για μια ισορροπημένη, ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, είτε μέσα από αυτοπαρατήρηση, αυτοφροντίδα, ανάλυση, μελέτη, διάβασμα, σεμινάρια, ενδοσκόπηση, συμβουλευτική ατομική ή ομαδική κτλ.. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν το δρόμο των 4 Α: Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός, Αυτοφροντίδα και Αυτοπεποίθηση είναι πιο ισορροπημένοι, και μπορούν να φέρουν πιο εύκολα και γρήγορα επίτευξη των στόχων τους σε προσωπικό, διαπροσωπικό , επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Στις διαλέξεις αυτές θα βασιστούμε σε κάθε μια από αυτές τις αξίες, ξεχωριστά, αλλά και σε συνδυασμό.

1η συνάντηση: Εισαγωγή στις Αξίες: Πώς τις φέρνουμε στη ζωή μας, ποια η σημασία τους και πώς τις καλλιεργούμε; Ανάλυση πρώτης αξίας: Η Σημασία της Αυτογνωσίας. Πώς την καλλιεργούμε στη ζωή μας.
2η συνάντηση: Ανάλυση δεύτερης αξίας. Η σημασία του Αυτοσεβασμού. Πώς τον φέρνουμε στη ζωή και τις σχέσεις μας.
3η συνάντηση: Ανάλυση τρίτης αξίας. Η σημασία της Αυτοφροντίδας. Πώς την υιοθετούμε στη ζωή καθημερινά.
4η συνάντηση: Ανάλυση τέταρτης αξίας. Η σημασία της Αυτοπεποίθησης. Πώς την καλλιεργούμε, διατηρούμε και εξελίσσουμε στη ζωή μας και ο πολύτιμος συνδυασμός των τεσσάρων αξιών σαν τρόπος ζωής.

Πληροφορίες:
11,18,25 Οκτωβρίου 2019
1 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή, 18:00 – 20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 60€, 30€
Μεμονωμένη διάλεξη: 20€, 10€