Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων Μαρτίου 2019 του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη:

Ματθαίος Γιωσαφάτ
Ψυχολογία, στάδια και φάσεις της ενήλικης ζωής

Στη διάρκεια της ενήλικης ζωής περνάμε από διάφορα στάδια με τη δική τους ψυχολογία, προβλήματα και κρίσεις. Κρίσεις υγείας, επαγγελματικές, αλλά κυρίως ψυχολογικές σεξουαλικές, προβλήματα στο γάμο και τα παιδιά μας, αλλά και έντονες υπαρξιακές κρίσεις. Κατά κανόνα αυτά τα στάδια έχουν την αρχική τους διαμόρφωση στην παιδική ηλικία. Περιγραφή και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πληροφορίες:
1,8,15,22,29 Μαρτίου 2019
5,12 Απριλίου 2019
Παρασκευή, 18:00-20:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 100€, 50€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 20€, 10€

Στάθης Γκόνος
Αναζητώντας την αιώνια νεότητα

Όλοι μας αγωνιούμε για την επίδραση του χρόνου στη ζωή μας. Κι όμως οι σύγχρονες Βιοϊατρικές έρευνες έχουν αναδείξει πληθώρα παραγόντων που υπόσχονται την επιστροφή στην νεότητα. Μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αναστρέψουμε τη γήρανση και τελικά να επιτύχουμε την αιώνια νεότητα; Ο παρών κύκλος διαλέξεων θα εστιάσει στις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις όπως η αθανασία των κυττάρων και η χρήση βλαστοκυττάρων και θα εμβαθύνει στα φιλοσοφικά ερωτήματα που ανακύπτουν.

Πληροφορίες:
7,14,21,28 Μαρτίου 2019
4,11 Απριλίου 2019
Πέμπτη, 18:00-20:00
Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€, 25€ / Μεμονωμένη διάλεξη 10€, 5€

Γιώργος Ν. Πολίτης
Ελευθερία και Εξουσία

Η διάκριση μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού εντοπίζεται συνήθως στον οικονομικό παράγοντα. Εν τούτοις, η παράλληλη εξέταση των θεωριών οδηγεί σε ένα πιο ουσιαστικό κριτήριο. Φωτίζει τη φιλοσοφική διάκριση, η οποία χωρίζει θεωρίες που εκπηγάζουν από την πρόταξη διαφορετικών ηθικών αξιών: Στη μία πλευρά βρίσκονται φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές θεωρίες, που προτάσσουν την ελευθερία και στην άλλη φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές θεωρίες, που προτάσσουν την εξουσία. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια κατανόησης του κόσμου.
1. Θεμελίωση του ηθικού και πολιτικού φιλελευθερισμού: To κοινωνικό συμβόλαιο του Τόμας Χομπς.
2. Φιλελευθερισμός της αυτοδιάθεσης: Η θεωρία του Τζων Λοκ.
3. Σοσιαλιστικές καταβολές: Ο εξισωτισμός του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ.
4. Από τον επιστημονικό στον εξουσιαστικό σοσιαλισμό: Η υπόθεση του Καρλ Μαρξ.
5. Αναρχική πρόταση: Η δημιουργική καταστροφή του Mιχαήλ Μπακούνιν.

Πληροφορίες:
12,19,26 Μαρτίου 2019
2,9 Απριλίου 2019
Τρίτη, 18:00-20:00
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Θανάσης Δρίτσας
Κοινωνία και υγεία

Η παγκοσμιοποιημένη και απρόσωπη αντίληψη γύρω από την υγεία και την αντιμετώπιση του πάσχοντα έχει οδηγήσει την ιδιότητα του γιατρού ως λειτουργού σε κρίση ταυτότητας. Η έμφαση αποκλειστικά στα ζητήματα κόστους της υγείας έχει οδηγήσει στον απόλυτο έλεγχο των λειτουργών υγείας και σε προοδευτική κατάργηση της ελεύθερης βούλησης του γιατρού μέσα από αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες. Στόχος των διάλεξεων αυτών είναι να διερευνήσουν το ρόλο του θεράποντα γιατρού στις σύγχρονες κοινωνίες, να παρουσιάσουν τα σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας γιατρών και ασθενών σήμερα, να διερευνήσουν τη ζωτική σχέση κόστους περίθαλψης και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Τέλος ο κύριος στόχος του κύκλου των διαλέξεων αυτών είναι να διερευνήσουν την κορυφούμενη ανησυχία της κοινωνίας γύρω από το βασικό ερώτημα:

Εξακολουθεί να παραμένει ο «Άνθρωπος» στο επίκεντρο κάθε νέας πολιτικής υγείας;
18/3/2019 Γιατρός και Κοινωνία: Από τον μάγο θεραπευτή στην εποχή της τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence–based medicine).
1/4/2019 Προβλήματα στην επικοινωνία γιατρών και ασθενών.
8/4/2019 Η υγεία μέσα από το πρίσμα της οικονομίας: η σχέση κόστους-οφέλους στην σύγχρονη περίθαλψη.
15/4/2019 Το αίτημα ανθρωπολογίας και οι πολιτικές υγείας: Παραμένει η αντίληψη για την υγεία ανθρωποκεντρική σήμερα;

Πληροφορίες:
18 Μαρτίου 2019
1,8,15 Απριλίου 2019
Δευτέρα, 18.00-20.00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Τζίνα Θανοπούλου
ΓονεΪκές Δεξιότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ) και Θετικής Ψυχολογίας. Μεγαλώνοντας ισορροπημένα και ευτυχισμένα παιδιά.

Η συμβουλευτική ψυχολόγος Τζίνα Θανοπούλου παρουσιάζει και αναλύει τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης EQ και πώς οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν ισορροπημένα και ευτυχισμένα παιδιά και να τα εμπνεύσουν με αξίες Συναισθηματικής Νοημοσύνης, EQ στην παιδική, προεφηβική και εφηβική ηλικία, για να καλλιεργήσουν ωρίμανση, ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση και διάθεση για εξέλιξη! Ο Coach Θετικής Ψυχολογίας, Δημήτρης Φλαμούρης, δίνει πρακτικές τεχνικές μέσα από το χώρο της θετικής ψυχολογίας, ώστε γονείς και παιδιά να κάνουν τη ζωή τους πιο λειτουργική και ευτυχισμένη.

Το σεμινάριο, με 3 διαδραστικές ομιλίες, βασίζεται στη θεωρία του Dr. Daniel GOLEMAN, εμπνευστή και «πατέρα» της Συναισθηματικής Νοημοσύνης EQ. Με κατανόηση της θεωρίας και πολλά πρακτικά παραδείγματα οι γονείς, σύμβουλοι και επαγγελματίες, που θα συμμετέχουν, μπορούν να κατανοήσουν αυτή τη σημαντική θεωρία, να την κάνουν πράξη και να την εντάξουν στη ζωή τους αρχικά και στη ζωή των παιδιών! Βασική αρχή: «Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε!»

Πληροφορίες:
20, 27 Μαρτίου 2019
3 Απριλίου 2019
Τετάρτη, 18.00-20.00
Μεμονωμένη διάλεξη: 20€, 10€