Το πρόγραμμα διαλέξεων του Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για τον μήνα Φεβρουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

Εφηβεία, μια αφορμή για να συνεχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε

Οι Εκδόσεις Πορφύρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζουν έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα: «Εφηβεία, μία αφορμή για να συνεχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε.» Με αφορμή την έκδοση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου «Μάτια που δεν βλέπουν και αυτιά που δεν ακούνε. Η εφηβεία και οι προκλήσεις της, σήμερα», των Lori Desautels και Michael McKnight, διοργανώνονται τέσσερις εκδηλώσεις ανταλλαγής και προβληματισμού με κεντρικό θέμα εκείνες τις ανάγκες των παιδιών από την προσχολική ως και την εφηβική ηλικία που αναδεικνύονται στην εποχή μας κρίσιμες για την ψυχική τους υγεία. Οι ανάγκες αυτές αφορούν, κατά κύριο λόγο, στο έργο των γονέων και στο έργο των εκπαιδευτικών.

Συνδέονται βεβαίως άμεσα με την αποστολή, τη δομή, τις προτεραιότητες, την στελέχωση, την προετοιμασία, την ανατροφοδότηση και την ευέλικτη προσαρμογή ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ακαταπαύστως. Συνδέονται όμως, κυρίως, με τη συνολική ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος• και αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα όλων. Οι τέσσερις τρίωρες εκδηλώσεις θα αποτελούνται από δύο μέρη, ίσου κατά προσέγγιση χρόνου: α) Εισήγηση ή Εισηγήσεις και β) Ανοικτή, δομημένη συζήτηση προβληματισμού.

1,8,15,22 Φεβρουαρίου 2020
Σάββατο, 18:00 – 20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Marta Silvia Dios Sanz | Κύκλος Δον Κιχώτης: Η ζωή ως μεταφυσική περιπέτεια

«Η ελευθερία, Σάντσο, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που έδωσε στους ανθρώπους ο ουρανός, σαν και αυτή δεν υπάρχουν θησαυροί στη γη και τη θάλασσα: για την ελευθερία, και για την τιμή, μπορούμε και πρέπει να ζούμε την περιπέτεια της ζωής.»

Οι λογοτεχνικές συναντήσεις προτείνουν την ανάγνωση ως δυναμική πράξη, στην οποία κάθε αναγνώστης εμπλέκεται ενεργά στο αριστουργηματικό έργο του Miguel de Cervantes, όπου, όχι μόνο προαναγγέλλονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του μοντέρνου μυθιστορήματος, αλλά και τίθενται τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής.

Ο οικουμενικός χαρακτήρας του Δον Κιχώτη εξακολουθεί να συγκινεί και να μαγεύει τους ανθρώπους, ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή όπου ο καθένας υφίσταται βομβαρδισμό του νου με εικόνες που έχουν δημιουργήσει μια πλασματική πραγματικότητα διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του ήρωα τουCervantes.

3,10,17,24 Φεβρουαρίου 2020
Δευτέρα, 18:00 – 20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Νέλλη Παραστατίδου | Η μαγεία που εξασκεί το γυμνό ανθρώπινο σώμα από την αυγή του πολιτισμού μέχρι σήμερα.

11 Φεβρουαρίου 2020
Το ανθρώπινο σώμα παρουσιάστηκε μ’ όλη του την ενάργεια και το κύρος από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος, ως νοήμον ον, άρχισε να παράγει «έργα». Από τους νεολιθικούς γεωργούς και σ’ όλους τους αρχαίους λαούς έγινε ο φορέας για να εκφράσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα, τη δομή της κοινωνίας τους και το επίπεδο της τεχνογνωσίας τους.

18 Φεβρουαρίου 2020
Πώς εξελίσσεται το ανθρώπινο σώμα από τον Μεσαίωνα, για να φτάσει στην Ιταλική Αναγέννηση την αποθέωση; Μετά από τη φρίκη των πολέμων και επαναστάσεων, πώς διαμορφώνεται στους μεγάλους φωτογράφους και το σινεμά του 20ού αιώνα;

11,18 Φεβρουαρίου 2020
Τρίτη, 18:00 – 20:00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Σωτήρης Χατζάκης | Παραλογαίς

Από την ελληνική μυθολογία στο αρχαίο δράμα και τη δημοτική ποίηση.
Η εθνική διαχρονία και η γλωσσική ενότητα. Δρόμοι προς τη νεότερη ελληνική εμπειρία .
1.Του νεκρού αδελφού.
2.Του γιοφυριού της Άρτας.
3.Η μάννα η φόνισσα.
4.Του κολυμπητή.

25 Φεβρουαρίου 2020
3,10,17, 24 Μαρτίου 2020
Τρίτη, 18:00 – 20:00
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€