Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μας προσκαλεί την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Rudi Laermans με τίτλο «Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία».

Το «συν» στη συν-δημιουργία προϋποθέτει αμοιβαίες εξαρτήσεις που συνήθως παραβλέπονται στις συζητήσεις για την καλλιτεχνική συνεργασία στο σύγχρονο θέατρο και χορό. Η αυτονομία και η ετερονομία συχνά διαπλέκονται σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη δυναμική των συνεργασιών, όπως η εμπιστοσύνη, η αναγνώριση ή ο ορισμός της αξίας. Έτσι  προκύπτει η παράδοξη έννοια της «ετερόνομης αυτονομίας», η οποία θα συζητηθεί στη διάλεξη από διάφορες οπτικές γωνίες. Αυτό που τελικά διακυβεύεται στις καλλιτεχνικές συνεργασίες είναι μια ανυπέρβλητη οντολογικά τρωτότητα ή προσωρινότητα και ανασφάλεια.

Της διάλεξης προηγείται Σεμινάριο (13:00-17:00) με θέμα «Η συγχρονικότητα του σύγχρονου θεάτρου και χορού» με τον Rudi Laermans και στόχο να ερευνήσει διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας της «συγχρονικότητας».

Πληροφορίες: Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε καλλιτέχνες και θεωρητικούς του χορού, του θεάτρου και της περφόρμανς, που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Διοργανωτές:

Ο Rudi Laermans είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο. Διδάσκει επίσης στη διεθνή σχολή χορού της Anne Teresa De Keersmaeker P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες από το ξεκίνημα της το 1995. Έχει δημοσιεύσει ευρέως σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στους τομείς της κοινωνικής θεωρίας, της πολιτιστικής κοινωνιολογίας και της κοινωνιολογίας των τεχνών. Επίσης δραστηριοποιείται ως κριτικός και δοκιμιογράφος κι έχει γράψει πολλά άρθρα για το σύγχρονο χορό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Moving Together: Making and Theorizing Contemporary Dance (Άμστερνταμ, Valiz, 2015), μια μελέτη για το σύγχρονο χορό.

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτις και ερευνήτρια του σύγχρονου θεάτρου και της περφόρμανς που ζει στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο) και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Διδάσκει επίσης σε διάφορα άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θεάτρου και χορού (PARTS, ArtEZ κ.α.), δημοσιεύει διεθνώς και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της σε διάφορους φορείς στην Ευρώπη. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work και μία από τις συγγραφείς του βιβλίου που προέκυψε από αυτό (Άμστερνταμ, Valiz, 2016). Περισσότερες πληροφορίες: www.danaetheodoridou.com

Η Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι θεωρητικός του χορού και δημοσιογράφος. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (UK) με θέμα τις καλλιτεχνικές πρακτικές στο σύγχρονο χορό στην Ελλάδα από το 2008 κι έπειτα σε σχέση με το κοινωνικοπολιτικό τους πλαίσιο. Είναι υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης. Ως θεωρητικός του χορού συνεργάζεται με χορογράφους σε καλλιτεχνικές παραγωγές, ενώ ως δημοσιογράφος δουλεύει σε τοπικά και διεθνή μέσα.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά.