Για δεύτερη συνεχή χρονιά η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY διοργανώνει σειρά ομιλιών στο Ίδρυμα Κατακουζηνού με βασικό θεματικό άξονα την πόλη και την αρχιτεκτονική.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στον πρώτο, εναρκτήριο κύκλο οδήγησε στην απόφαση η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν με μια νέα σειρά διαλέξεων, εστιάζοντας θεματολογικά, αυτήν την φορά στην «Εικόνα της Πόλης».

Η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, ο τουρισμός, το ντιζάιν, θέματα συντήρησης, προσβασιμότητας, αισθητικής αλλά και οδηγικής συμπεριφοράς θα απασχολήσουν με πολλούς, σύνθετους και συχνά απρόβλεπτους τρόπους τους προσκεκλημένους ομιλητές της CFCOMPANY από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015. Οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, θα μας χαρίσουν την δική τους ματιά πάνω σε μια τόσο ρευστή αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο για την Αθήνα.

Εξαρχής, βασικός στόχος της CFCOMPANY υπήρξε ο εμπλουτισμός του δημόσιου διαλόγου για μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από ένα στενό επιστημονικό πλαίσιο και απασχολούν ευρύτερα το σώμα της κοινωνίας. Είναι μια εποχή όχι εύκολη για την χώρα και την πόλη αλλά και εξαιρετικά γόνιμη σε επίπεδο ιδεών, προτάσεων αλλά και πρωτοβουλιών που αναμένονται να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στη φυσιογνωμία της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μία Τετάρτη τον μήνα, στις 7.30 μ.μ. στο καλύτερο δυνατό αθηναϊκό περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι – μουσείο του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού και αμέσως μετά το τέλος της κάθε ομιλίας υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Πρώτος καλεσμένος την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, στις 7.30μ.μ., θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος. Θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την «Αθήνα το 2021», στο ορόσημο δηλαδή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, μόλις επτά χρόνια από σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Αύγουστο του 1993 εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και σήμερα είναι επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος (καθημερινή έκδοση και έκδοση Σαββάτου). Η αρθρογραφία του είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στα θέματα αστικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής, με έμφαση στην πόλη της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 2010, ίδρυσε μαζί με τον Τάσο Χαλκιόπουλο την ομάδα ενεργών πολιτών atenistas. Αποχώρησε περίπου 1,5 χρόνο αργότερα. Γράφει στο free press lifo από το πρώτο τεύχος.

Στην αφίσα που συνοδεύει τον δεύτερο κύκλο ομιλιών, απεικονίζεται η πρόταση της CFCOMPANY για την πλατεία Ομονοίας στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-think Athens (2012). Βασικό στοιχείο της σύνθεσης, ένας πύργος νερού σε συνδυασμό με πλούσια φύτευση, που αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής και επιτρέπει στους επισκέπτες την απρόσκοπτη θέα στα σημαντικά σημεία της πόλης από το υψηλότερο σημείο του. Ταυτόχρονα, ένα άνοιγμα στο πλάι του πύργου επιτρέπει τη ροή του νερού, αλλά και την είσοδο φυσικού φωτός στους υπόγειους χώρους του σταθμού του ηλεκτρικού.

Το πρόγραμμα της δεύτερης περιόδου:

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Με τι θα μοιάζει η Αθήνα το 2021»

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

«Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας»

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΗΝΟΣ

«Έργο Αθήνα: Μεταμορφώνουμε μαζί την Αθήνα»

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΙΝΟΣ

«Η οπτική επικοινωνία στην Αθήνα – μια βόλτα στη γραφιστική σκηνή της πόλης»

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΘΩΜΑΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

«Χάνοντας την Εδέμ»

11 ΜΑΡΤΙΟY 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΤΣΙΝΙΑΓΚΑΣ

«Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα!»

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

MANΩΛΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗΣ

«Επικίνδυνα αστικά tattoo»

20 ΜΑΙΟΥ 2015

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline»