Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκινά ένα νέο κύκλο εργαστηρίων δημιουργικής αφήγησης, κίνησης και ήχου για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης.

Φεβρουάριος 2016
Ι. Shapereader: Διαβάζοντας τα σχήματα

Μπορούν τα γεωμετρικά σχήματα να αφηγηθούν μια ιστορία; Να μιλήσουν για συναισθήματα και χαρακτήρες; Κι όμως, μπορούν και είναι στο χέρι μας!

Το εργαστήριο λειτουργεί ως ένα συναρπαστικό σημείο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης. Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση και, καλλιεργώντας την αίσθηση της αφής, την αποδίδουν σε μια τρισδιάστατη εικαστική κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, παρακάμπτοντας κάθε οπτικό ερέθισμα, θα μάθουν πώς να ενεργοποιούν άλλα γνωστικά εργαλεία – στην προκειμένη περίπτωση, την αφή. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, όλοι οι συμμετέχοντες, βλέποντες και μη, συναντιούνται και μοιράζονται μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης των δυνατοτήτων των αισθήσεών τους και συνδημιουργίας μιας νέας συλλογικής αφήγησης.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες. Η ομάδα θα μάθει να τα ξεχωρίζει και να τα περιγράφει από κοινού μέσω της αφής. Σε καθεμία από τις ξύλινες πλακέτες θα αποδοθεί ένα κομβικό σημείο της ιστορίας, προσδίδοντας στην κάθε ξύλινη πλακέτα διαφορετικά συναισθήματα, χαρακτήρες ή μέρη της πλοκής. Έτσι, οι συμμετέχοντες σμιλεύουν πάνω στις πλακέτες μια κοινή νοητική περιγραφή.
Όταν ολοκληρωθεί η αφήγηση, οι πλακέτες θα τοποθετηθούν σε έναν μεταλλικό επιτοίχιο πίνακα και θα εκτεθούν στο κοινό.

Πέρα από ένα εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας και αφήγησης, το Shapereader αποτελεί ένα καινοτόμο βιωματικό πείραμα πάνω στην έννοια της γλώσσας.

Περισσότερα για το Shapereader:

Το Shapereader παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συμπόσιο Visual Linguistics στο Ανόβερο και έκτοτε έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκθέσεις του ανά τον κόσμο (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αθήνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία). Μια πρώτη καλλιτεχνική εφαρμογή –και επιτυχημένο παράδειγμα υλοποίησης της γλώσσας Shapereader– είναι το Arctic Circle (Αρκτικός Κύκλος), ένα πρωτότυπο χαραγμένο αφηγηματικό έργο. Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το φινλανδικό ίδρυμα Koneen Saatio το 2013. Το Shapereader και το Arctic Circle είναι σχεδιασμένα από τον Ilan Manouach.

Παράλληλα με το εργαστήριο, θα παρουσιαστεί έκθεση / εγκατάσταση από τον Ilan Manouach με τις 57 ταμπλέτες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και με τις ταμπλέτες υπομνημάτων για την ανάγνωση της ιστορίας.

Συντελεστές:

Ilan Manouach: εικαστικός, μουσικός, δημιουργός του Shapereader

Απευθύνεται σε: Ενήλικες με και χωρίς προβλήματα όρασης
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ημερομηνίες: Εργαστήριο: Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 | 17:30-20:30
Εγκατάσταση-Έκθεση: Δευτέρα 22 έως και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κρατήσεις: Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

II. Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό

Το φετινό εργαστήριο επικεντρώνεται στη σχέση ήχου και κίνησης. Mε εργαλεία το σώμα και τον ήχο, πειραματιζόμαστε ατομικά και συλλογικά: Πώς ενεργοποιούμε, μέσω του ήχου, την κίνηση της ομάδας στο χώρο και το χρόνο; Πώς επαναπροσδιορίζουν οι συμμετέχοντες την παρουσία τους στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης;

Στην πορεία των συναντήσεων, το εργαστήριο εξελίσσεται μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση της ομάδας: με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Συντελεστές:
Ίρις Καραγιάν: χορογράφος
Ilan Manouach: μουσικός

Απευθύνεται:
Σε παλιά και νέα μέλη

Προϋποθέσεις: Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν επαγγελματική εμπειρία, αλλά διάθεση για πειραματισμό με την κίνηση και τον ήχο, με ή χωρίς μουσικά όργανα.
 
Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές 5 και 12 Φεβρουαρίου, 4, 11 και 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 και 22 Απριλίου & 6, 13 και 20 Μαΐου 2016

Ώρες: 18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής: 72€ (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)