Μετά την αυξανόμενη ανταπόκριση του κοινού και την επιτυχημένη ερμηνεία της Μαρίας Μαλλούχου στο  γνωστό θεατρικό έργο Δεσποινίς

Μαργαρίτα του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε, ξεκινά νέος κύκλος παραστάσεων από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις  θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην κάτω αίθουσα. Το έργο παρουσιάζει η καλλιτεχνική ομάδα ΧΡΩΜΑ.  

     

Το ρόλο της Δεσποινίδας Μαργαρίτας ενσαρκώνει η ηθοποιός Μαρία Μαλλούχου. Η μετάφραση-διασκευή  είναι του Κώστα Ταχτσή, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή και η σκηνογραφία της Σοφίας Λεγάτου. Το κοστούμι επιμελήθηκε η Μαρίνα Παπαδάτου και τις φωτογραφίες η Γεωργία Λένη. Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας.

Της εξουσίας όπως τη συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην Εκκλησία, στο κράτος.

Η καλλιτεχνική ομάδα ΧΡΩΜΑ αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, συγγραφείς με στόχο την έρευνα πάνω στο Θέατρο και τη Μουσική.  Έχει παρουσιάσει  ως τώρα με επιτυχία τις παραστάσεις: \»Μέσα από τα μάτια της\»,\» Μην πάμε απόψε πουθενά\» και \»Ένα απ\’ όλα κι ό,τι περισσεύει\».

Το πολυσυζητημένο έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1975 από την Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ αντίστοιχα το ρόλο την ίδια χρονιά παίζουν στην Αμερική η  Ε. Πάρσοσνς και στην Γαλλία η Α. Ζιραρντό. Το έργο του Ρομπέρτο Ατάυντε έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα είναι η 7η φορά που παρουσιάζεται. Εκτός από την Έλλη Λαμπέτη το ρόλο έχουνε ερμηνεύσει οι: Θέμις Μπαζάκα, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Κωνσταντίνος Χατζής, Όλια Λαζαρίδου.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα Δημοτικού Σχολείου και είναι η πρώτη μέρα της Σχολικής Χρονιάς, όπου μπαίνει να κάνει μάθημα. Εδώ οι θεατές έχουν το ρόλο των μαθητών. Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διπλή της ταυτότητα. Αυτής της Εκπαιδευτικού-Εξουσιάστριας και της Γυναίκας. Εκτός από τα μαθήματα Ιστορίας, Βιολογίας, Γραμματικής και Μαθηματικών που τους διδάσκει, τους διδάσκει θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Το Θάνατο, τη Ζωή, τη Δικαιοσύνη, την Αδικία, την Εξουσία, την Ισότητα και το Σεξ.

Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι ένα πολιτικό έργο επί της ουσίας διότι ένα καθαρά πολιτικό θεατρικό έργο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ένα έργο που δεν παίρνει θέση, δεν δίνει λύσεις και δεν ασπάζεται ιδεολογίες, αλλά  αφυπνίζει συνειδήσεις.