Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ του Σωματείου Χορογράφων, φιλοξενεί την παράσταση Delirium από το χοροθέατρο aleajactaest, στις 15 και 16 Ιουνίου 2014.

Η μαζική υστερία είναι το φαινόμενο , κατά το οποίο παραληρητικές ιδέες  εκδηλώνονται σε συλλογικό επίπεδο και αναφέρονται συνήθως σε κάτι που αποτελεί μια απειλή για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μιας νόσου, ενός μικροβίου, μια επερχόμενη καταστροφή κ.ά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τέτοιων συμβάντων είναι η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται στο σύνολο η συγκεκριμένη ιδέα, μέσω φήμης, κουτσομπολιού και  κυρίως  του φόβου που προκαλεί. Τα περιστατικά μαζικής υστερίας συνοδεύονται παράλληλα από την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων για τα οποία δεν υφίσταται οργανική αιτιολογία. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία και διάδοση μιας μαζικής παραληρητικής ιδέας (τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι φήμες, το υπέρμετρο άγχος κτλ.), οι αιτίες όμως που μπορούν να προκαλέσουν ένα τέτοιο φαινόμενο παραμένουν άγνωστες.

Η μαζική υστερία αποτελεί φαινόμενο-χαρακτηριστικό των σημερινών κοινωνιών και αντικείμενο μελέτη τόσο της κοινωνιολογίας όσο και της ψυχολογίας, το χοροθέατρο aleajactaest μέσω του “delirium” προσπαθεί να αποδώσει την αίσθηση των περιστατικών μαζικής υστερίας καθώς και το πως αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον άνθρωπο σε σωματικό, ψυχολογικό και συμπεριφοριστικό επίπεδο.

Συντελεστές

Χορογραφία/σκηνοθεσία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Ερμηνεία: Μαριλού Ανδρίκου, Καρολίνα Απικιάν, Τζένη Βαγκοπούλου, Φωτεινή Ζούμα, Αφροδίτη Καλαφάτη, Αριάδνη Παπαπαναγιώτου
Συμμετέχει ο Βασίλης Λέμπερος

Μουσική: Kevin McLeod , mobysgratis
Video: Νίκος Μυλωνάς
Γραφιστικά-αφίσα: Παναγιώτης Σταματόπουλος
Διάρκεια: 60’

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_X5gU5lUstc
Site: www.aleajactaest.gr
www.facebook.com/aleajactaest.gr