Ο χαλκός, μέταλλο με πολλές και διττής σημασίας ιδιότητες και η διαφορά δυναµικού η οποία προκαλεί την παραγωγή του ηλεκτρισμού με τα θεαματικά του αποτελέσματα, σηματοδοτούν την ταυτότητα της ομαδικής αυτής έκθεσης. Νέοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνες καταξιωµένοι «παίζουν» με τους όρους της φυσικής και πειραματίζονται µε σκοπό να δημιουργήσουν ένα δυναμικό πεδίο στην έκθεση το οποίο «μεταφέρει» στους θεατές το ηλεκτρικό φορτίο του έργου τέχνης.

O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο μέταλλο και στις ιδιότητές του, µε σκοπό να σχολιάσει και να συσχετίσει συµβολικά το υλικό, ως καλό αγωγό μετάδοσης ενέργειας. Πρόκειται για μια πρόκληση όπου οι καλλιτέχνες, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, µοιράζονται το πάθος τους με εφευρετικές εικαστικές χειρονοµίες, εµπνευσµένη θεµατική και πολύτιµη εικαστική αξία και ποιότητα στα έργα τους.

Τα πειράµατα του πρωτοπόρου επιστήμονα Λουίτζι Γαλβάνι, γιατρού και φυσικού (Luigi Galvani 1737 – 1798) ήταν καθοριστικά για την πρόοδο της ανθρωπότητας στις γνώσεις της για τον ηλεκτρισμό και τις πρακτικές εφαρμογές του. Στο πλαίσιο των δεδομένων και των δυνατοτήτων που πρόσφερε η εποχή του, ο Γαλβάνι πρόσθεσε αυτό που ονόμασε “ζωικό ηλεκτρισµό” (σύσπαση των μυών εξαιτίας ηλεκτρικού σήματος) δίπλα στη φυσική µορφή του ηλεκτρισμού που παράγεται από τις αστραπές και την τεχνητή που παράγεται από την τριβή (στατικός ηλεκτρισµός).

Αυτές οι τρεις µορφές ηλεκτρισµού, ο ζωικός, ο φυσικός και ο στατικός συνιστούν τους τρεις άξονες με βάση τους οποίους εκτυλίσσονται τα περιεχόμενα των έργων τέχνης και οι θεματικές που παρουσιάζονται στην ομαδική αυτή έκθεση. Η πρώτη θεματική σχετίζεται µε την ανθρώπινη επινόηση ως εικαστική δημιουργική χειρονομία, η δεύτερη αναπαριστά την εικόνα της φύσης ως αντανάκλαση που μεταδίδει την ενέργειά της στο πλαίσιο του Οπτικού Πολιτισμού και τέλος, η τρίτη θεματική αφορά έργα τέχνης όπου η τριβή αντιμετωπίζεται ως νόημα δημιουργίας και εικαστική άσκηση με την ύλη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν µε έργο τους στην έκθεση είναι µε αλφαβητική σειρά οι:

Άννα Αντάρτη, Athanasart, Αντιγόνη Βαλέρη, Χρήστος Καρράς, Καλή Κατσούρη, Iάσονας Κοντογιάννης, Μαρία Κτιστοπούλου, Γιολάντα Κουντούρη, Costis, Έλενα Λακιώτη, Κώστας Μίχαλος, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Βίκυ Μουδήλου, Τάσος Νικάκης, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Χρήστος Σκούρτης, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Βασιλεία Τάτση, Παρασκευή Τσιμοπούλου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Δήμητρα Σιάτερλη, Pino Pandolfini.


Φωτογραφίες: ©Γιώργος Ευαγγέλου