Για τη βραδιά έναρξής του το φεστιβάλ θα εισάγει τους επισκέπτες του στο φετινό του θέμα Cracking Up, με την προβολή των ταινιών Η μελαγχολία του Μωυσή του Σταν Μπράκετζ και Να ζει κανείς ή να μη ζει του Ερνστ Λούμπιτς στο Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς της Ερμούπολης, καθώς και τη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή Σύμπτωμα σε μια μοναδική προβολή στην προβλήτα Αστέρια, παρουσία του σκηνοθέτη.

Το SIFF διοργανώνει για ακόμα μια φορά τη δημοφιλή του βραδιά Ντραιβ- Ιν στη Ντελαγκράτσια, με την προβολή δύο ταινιών από το 1960 και ξαναχαρίζει μια κλασική, πλην μοναδική εμπειρία, με τις ταινίες Ο Ηδονοβλεψίας του Μάικλ Πάουελ και Εφιάλτης του Ερρίκου Ανδρέου, ο οποίος και θα τιμήσει το φεστιβάλ με την παρουσία του.

Το SIFF με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τα σχέδιά του για την τελετής λήξης του φεστιβάλ, για τις ανάγκες τις οποίας μεταφέρει το κοινό του στο χώρο του Λατομείου της Σύρου και σε ένα ονειρώδες δρώμενο: το Gamelan Oneirum. Εκεί μας προσκαλεί να ορίσουμε τον κινηματογράφο με το δικό του μοναδικό SIFF τρόπο: Βαθιά μέσα στο βραχώδες υπογάστριο του παλιού λατομείου της Σύρου, οι περφόρμανς αψηφούν την παραδοσιακή κινηματογραφική εμπειρία- για να φέρουν στο προσκήνιο μια ορχήστρα κινούμενων εικόνων, ήχων, χορού και σκιάς – στοιχείων που διασκορπίζονται στον χώρο, περνούν φευγαλέα από στα βραχώδη τείχη και ξεγλιστρούν στον νυχτερινό ουρανό.

Η βραδιά αυτή περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας Μια σελίδα για την τρέλα (1926), του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα συνοδευόμενη ζωντανό μουσικό αυτοσχεδιασμό από τον παγκοσμίως γνωστό μουσικό Yves Tumor, μια ζωντανή περφόρμανς διευρυμένου κινηματογράφου από τον Ζαβιέρ Κερέλ, προβολή της ταινίας Θεοί του Μπαλί (1952) του Νίκολα Ντράκουλιτς, με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Μαικ Κούπερ καθώς και μια μοναδική μουσική παράσταση βασισμένη στην Ινδονησιακή παράδοση του γκαμελάν που διοργανώνει ο μουσικός και συνθέτης Άντης Σκορδής σε συνεργασία με μουσικούς από τη Σύρο και την Αθήνα. Η βραδιά θα κλείσει με μια σειρά κινηματογραφικών περφόρμανς της Ράχα Ράισνια: Μνήμη 3 και Ναδίρ –με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Παναγιώτη Μαυρίδη.

Το SIFF σας προκαλεί να αναθεωρήσετε για ακόμα μια φορά το τί σημαίνει φεστιβάλ, και γίνεται η αφετηρία για να εξερευνήσουμε μαζί την παράφορη, ξέφρενη και ζωογόνο δύναμη του να βλέπεις και να κάνεις σινεμά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του SIFF 2017, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.syrosfilmfestival.org

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος. Επίσης βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και άλλων τοπικών και διεθνών φορέων, όπως ο Δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η κοινότητα της Σύρου, καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.


Διαβάστε επίσης:

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) 2017 | 14 – 19 Ιουλίου 2017

SIFF 2017: Σκοπός μας είναι να ξανασκεφτούμε τα όρια του κινηματογράφου ( Συνέντευξη)