Η δυναμική ομάδα χορευτών και χορογράφων επιστρέφει και προσφέρει μια δυνατή χορευτική εμπειρία με το Cover up, στη Μικρή Σκηνή της

Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 23, 24, 25 και 26 Μαρτίου 2011.


Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό και δέχονται για δεύτερη φορά –μετά την πρώτη τους συν-δημιουργία Zero– την πρόκληση της δημιουργικής και σκηνικής συνεργασίας.

Διερωτώμενοι διαρκώς γύρω από τα όρια του σύγχρονου χορού και πώς αυτά μπορούν να διευρυνθούν, επικεντρώνονται στο νόημα και την ουσία της τέχνης τους. Η δημιουργία και η έρευνα αποτελούν γι’ αυτούς μια ξεχωριστή εμπειρία• το εννοιολογικό υπόβαθρο δεν απουσιάζει ποτέ από τη δουλειά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χορός στην περίπτωσή τους είναι απογυμνωμένος από κάθε συναίσθημα.

«Ο χορός είναι αισθήσεις, αλλά και οι λέξεις είναι σημαντικές. Δουλεύεις με τις αισθήσεις, αλλά πρέπει και να επικοινωνήσεις». Ακολουθώντας το μίτο από προγενέστερες δουλειές τους επιχειρούν και πάλι να «μεταλλάξουν» την αντιληπτή εικόνα του σώματος και να θέσουν σε εγρήγορση τις προσλαμβάνουσες του θεατή.

Αυτή τη φορά, σε διάλογο με τα σκηνικά αντικείμενα, αντιλαμβάνονται το σώμα ως ένα πεδίο παιγνιώδους πειραματισμού, τη λευκή επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται οι πιο ετερόκλητες ιδέες ή εικόνες. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, όπου σκοπίμως μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, ο θεατής δεν διακρίνει πλέον χαρακτήρες επί σκηνής, αλλά σώματα που προσπαθούν να εναρμονιστούν με το χάος.

Τι απομένει να βιώσει κανείς από αυτή την αδυναμία ανταλλαγής, αυτή την κατά-ΣΤΑΣΗ; Το τρίο προσεγγίζει τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να θίξει ζητήματα που αφορούν το ρόλο του ερμηνευτή στη σύγχρονη χορογραφία και να προσδιορίσει εκ νέου την έννοια του «θεάματος».

Συντελεστές:
Χορογραφία & Ερμηνεία: Γιάννης Μανταφούνης, Fabrice Mazliah, May Zarhy

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Théâtre de l’ Usine, Mousonturm, The Forsythe Company, Pect Zollverein

Παράλληλες δράσεις
Workshop

Από την οπτική εικόνα στη σωματική αίσθηση / από τη φυσική εικόνα στην οπτική αίσθηση
Με αφορμή την παράστασή τους Cover up στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Fabrice Mazliah και η May Zarhy παραδίδουν ένα σεμινάριο χορού για χορευτές.

Από την οπτική εικόνα στη σωματική αίσθηση / από τη φυσική εικόνα στην οπτική αίσθηση Με αφορμή την παράστασή τους στη ο , ο και η παραδίδουν ένα σεμινάριο χορού για χορευτές.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, 11:00-15:00, Αίθουσα χορού (4ος όροφος)

Ο Fabrice Mazliah, ο Γιάννης Μανταφούνης και η May Zarhy έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες, μια χορογραφική γραφή που αμφισβητεί, πέρα από τα χαρακτηριστικά του κάθε έργου, την υπόσταση του καλλιτέχνη, καθώς και αυτή του χορογράφου. Αυτό το εργαστήριο θα ανακρίνει την έννοια «θέαμα» και την ένταση που βρίσκεται ανάμεσα στην οπτική εικόνα και τη φυσική αίσθηση που παράγει στο θεατή.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Κόστος συμμετοχής: €20 Eυρώ ανά άτομο

Συζήτηση με τους συντελεστές
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους χορογράφους-χορευτές Γιάννη Μανταφούνη, Fabrice Mazliah και May Zarhy.
 
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού.