Αυτό το «Κέντρο Ελέγχου» δεν μοιάζει με άλλο. Μια περφόμανς «Ζωντανού Κινηματογράφου» επιστημονικής φαντασίας, μια μοναδική, διήμερη οπτικοακουστική παράσταση, με τέσσερα πρωτότυπα έργα από τους καλλιτέχνες Στάθη Τσεμπερλίδη, Πάνο Αλεξιάδη και Στάθη Χρυσίδη.

Bασισμένοι στις τεχνικές του Ζωντανού Κινηματογράφου, οι καλλιτέχνες Στάθης Τσεμπερλίδης, Πάνος Αλεξιάδης και Στάθης Χρυσίδης δημιουργούν ένα Κέντρο Ελέγχου, μέσα από το οποίο συνθέτουν μια μοναδική, διήμερη οπτικοακουστική παράσταση, που αποτελείται από τέσσερα πρωτότυπα έργα. Ο Ζωντανός Κινηματογράφος είναι μια σχετικά πρόσφατη τεχνική, που έγινε εφικτή χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι αναφορές του ξεκινούν από τον φουτουρισμό, το Bauhaus και το De Stijl και φτάνουν έως το Fluxus, τη Musique concrète, αλλά και τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. Συνδυάζοντας τις τεχνικές παραγωγής εικόνας του κινηματογράφου, που λαμβάνουν χώρα απόντος του θεατή, με τις τεχνικές τηλεοπτικής αναμετάδοσης που συμβαίνουν ενώπιον του θεατή, έχουμε ως αποτέλεσμα μια κινηματογραφική αφήγηση σε πραγματικό χρόνο. Καθώς ο θεατής εισάγεται στο κέντρο ελέγχου της παράστασης, δεν του αποκαλύπτεται μόνο το τέχνασμα του αφηγηματικού μηχανισμού, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του.

Για την παράσταση Κέντρο Ελέγχου, οι τρεις περφόρμερ συνδυάζουν πανοραμικές προβολές UltraHD, μικροκάμερες υψηλής ανάλυσης 4K, αρχιτεκτονικές μακέτες, video projection mapping, προγραμματισμό game-engine, αναλογικά συνθεσάιζερ και τετραφωνικό surround ήχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές επιρροές έχουν αποτελέσει τα ευρωπαϊκά κόμικς των δεκαετιών του 1970 και 1980 (Moebius, Philippe Druillet, Caza), η ρωσική πρωτοπορία του κινουμένου σχεδίου (Anatoliy Petrov, Vladimir Tarasov), η λογοτεχνία της ουτοπίας και τα έργα επιστημονικής φαντασίας των Philip K. Dick (VALIS, A Scanner Darkly) και Stanislaw Lem (Cyberiad, Solaris).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θα παρουσιαστούν οι εξής τέσσερις θεματικές ενότητες:

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Έσχατον – Μια αναζήτηση στα όρια του χώρου και του χρόνου
Πρισματικός Άνθρωπος – Κυβερνοπάνκ βιοτεχνολογία και συλλογική νοημοσύνη

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

ΜΟΑ192Β – Διαστασιακές μεταβάσεις της συνείδησης σε έναν έρημο πλανήτη
Άγνωστο Φως – Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύπτει την Τεχνητή Πίστη

Συντελεστές:

Στάθης Χρυσίδης: Καλλιτεχνική δημιουργία & οπτικοακουστικός προγραμματισμός
Στάθης Τσεμπερλίδης: Καλλιτεχνική δημιουργία
Πάνος Αλεξιάδης: Καλλιτεχνική δημιουργία & ηχητική σύνθεση
Λαέρτης Λιάγκος: Τεχνική υποστήριξη

Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές τους: Μιχάλη Κλουκίνα (διευθυντής φωτογραφίας), Αναστασία Παράβα (για τη φιλοξενία στο εργαστήριο του Paramana Puppet Theatre), Γιώργο Καρβέλα (αρχιτέκτων), Θοδωρή Ποτήρη (AirBots Advanced Intelligent Robotics, επιστημονικός σύμβουλος), Jola, Βίκτωρα Γκόγκα, Nanna Lysholt Hansen, Κωνσταντίνο Στεργίου, Lando, Ελένη Παπαδεράκη, Φοίβο Παπαδόπουλο, Μαρίλη Ρεντλ, Νικόλαο Ντορόβα, Πέτρο Χυτήρη, Ιωάννη Μαλατάντη, Θωμά Κολοκυθά, Τάσο Λάγγη

Με την υποστήριξη του International Fine Arts Consortium Athina


Διαβάστε επίσης:

Science Fiction: Το Μέλλον είναι παντού

Science Fiction: Η Στέγη μας καλεί σ’ ένα Ταξίδι στο Άγνωστο

Science Fiction – Ταξίδι στο άγνωστο: Παράλληλες δράσεις στη Στέγη