Το σχήμα Conference ενισχυμένο με την παρουσία δύο πρωταγωνιστών της σύγχρονης μουσικής σκηνής, …

τον πολύπειρο μπασίστα Άριλντ Άντερσεν, έναν από αυτούς που έδωσαν νόημα στον όρο ευρωπαϊκή τζαζ, και τον θεαματικά ανερχόμενο Πατρίς Εράλ, έναν ντράμερ και περκασιονίστα με εκτεταμένο εύρος ενδιαφερόντων, εμφανίζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 10 Μαΐου 2012.

 

Το 2010, ο Markus Stockhausen μαζί με μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων μουσικών (Αντώνης Λαδόπουλος, Βασίλης Ρακόπουλος, Σάμι Αμίρης), άνοιξαν «εκτός των τειχών» την αυλαία των μουσικών δρώμενων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών: τo σχήμα παρουσίασε ένα πολυδιάστατο καλειδοσκοπικό πρόγραμμα που ξεκινούσε από το στάσιμο του Ευριπίδη «Κατολοφύρομαι…» και κατέληγε σε αταξινόμητες αυτοσχεδιαζόμενες αλληλουχίες φράσεων, ρυθμών, αρμονιών. Ήταν ένα περίτεχνο ηχητικό τοπίο, ακραίου πλην όμως ομογενοποιημένου εύρους, από τα αρχαϊκά χρωματικά τετράχορδα έως τις δοκιμές μιας σύγχρονης τεχνοτροπίας, μελωδικής, ανθρώπινης, απαλλαγμένης από όσα δεν άντεξαν στο χρόνο.

Ο Μάρκους Στόκχαουζεν είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς και εύστροφους δημιουργούς της εποχής μας. Τρομπετίστας και συνθέτης, από νωρίς ενδιαφέρθηκε για την κλασική μουσική, την τζαζ και την αβάν-γκαρντ. Ο πατέρας του, Κάρλχαϊντς (μείζων φυσιογνωμία της μεταπολεμικής πρωτοπορίας), στάθηκε μέντοράς του για 25 χρόνια, γράφοντας ειδικά γι’ αυτόν αρκετά έργα. Έχει δημιουργήσει παρτιτούρες φωνητικών και συμφωνικών έργων κατόπιν παραγγελιών από διάφορα αναγνωρισμένα σύνολα (London Sinfonietta, Orchestra d’Archi Italiana, RIAS Chamber Choir, Swiss Jazz Orchestra κ.ά.). Σήμερα συνθέτει για τον κινηματογράφο, συμμετέχει σε πολλά σχήματα καταξιωμένων τζαζ μουσικών, διδάσκει, δραστηριοποιείται ως σολίστ τρομπετίστας, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερα από 60 CD.

Η παρουσία του στη χώρα μας είναι τακτική (Κυκλάδες, Ιούλιος 2011: Σύρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος), ενώ το ίδιο ισχύει και για τις συνεργασίες του με Έλληνες μουσικούς (Κατσούλης, Κοκιούσης, Φαραζής, Καλούδης, Ρακόπουλος, Αμίρης, Λαδόπουλος). Στους τρεις τελευταίους, που συγκαταλέγονται σε ό, τι πιο ταλαντούχο και εφευρετικό έχει να προτείνει η ελληνική σκηνή, οφείλουμε την εξαιρετική πρωτοβουλία του “Conference”.

Markus Stockhausen: τρομπέτα
Αντώνης Λαδόπουλος: σαξόφωνο
Βασίλης Ρακόπουλος: κιθάρα
Σάμι Αμίρης: πιάνο
Arild Andersen: μπάσο
Patrice Héral: κρουστά

Photo: Markus Stockhausen (© Dima Brickman, www.dimabrickman.com)

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192