Από την Πέμπτη 3 μέχρι την Κυριακή 27 Ιουνίου, η εφευρετική και ανατρεπτική θεατρική ομάδα, blitz παρουσιάζει στο Bios, στο Πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,

τη νέα της δουλειά, που έχει τίτλο, Cinemascope ένα ντοκιμαντέρ για το τέλος του κόσμου. Μια νέα σκηνική φόρμα που κινείται ανάμεσα σε θέατρο και κινηματογράφο, με τον τίτλο Cinemascope. Οι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά παρακολουθούν μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία του πολυχώρου BIOS αυτό που εκτυλίσσεται έξω. Ο δραματικός χρόνος της παράστασης είναι οι δύο τελευταίες ώρες πριν το τέλος του κόσμου.

Χωρίς κανένας να ξέρεις γιατί και πώς, ο κόσμος τελειώνει. Παρατηρώντας την αδιάκοπη κίνηση των περαστικών, σκηνοθετημένη αλλά και αυθόρμητη, οι θεατές παρακολουθούν τελικά μία ιδιαίτερη χορογραφία, ατομική και κοινωνική ταυτόχρονα, μια χορογραφία του δρόμου που υπάρχει ανεξάρτητα από το θέαμα και ταυτόχρονα μέσα σ’ αυτό.

Το Cinemascope βασίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα Silent Sound Show (SSSh!), που απέκτησε πρόσφατα ο πολυχώρος BIOS και επιτρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα, χωρίς να αλληλοκαλύπτονται.

Οι θεατές, αποκομμένοι και περιορισμένοι πίσω από τη γυάλινη τζαμαρία, παρακολουθούν το θέαμα που εκτυλίσσεται στον δρόμο, φορώντας ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά. Κάθε ζευγάρι έχει δύο κανάλια, έτσι ώστε ο κάθε θεατής να μπορεί να επιλέξει το ηχητικό περιβάλλον που προτιμά.

Η χρήση των ασύρματων ακουστικών επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ακουστικού χώρου, μέσα στον οποίο τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού συγχέονται. Κάθε θεατής έχει έτσι την δυνατότητα να διαμορφώσει ουσιαστικά την παράσταση όπως του αρέσει, μία παράσταση που ανάλογα με τη θέση του θεατή και το επιλεγμένο ηχητικό περιβάλλον είναι για καθέναν διαφορετική.

Η ομάδα blitz  ιδρύθηκε το 2004 από τους νεαρούς ηθοποιούς Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή. Πρώτη δουλειά τους ήταν το motherland, που παρουσιάστηκε στο BIOS, στην Ερμούπολη της Σύρου, στον πολυχώρο Παγοποιείο στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο φεστιβάλ Europe Jeunesse Theatre Echange στην Aix-En-Provence της Γαλλίας.

Γνωστοί για την άρνηση της παράδοσης και τον επαναπροσδιορισμό της θεατρικής πράξης και των ορίων της, έχουν συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το BIOS και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Η ομάδα προτείνει κάθε φορά πρωτοποριακές μεθόδους έρευνας πάνω στη θεατρική πράξη, καθώς η δραματουργία, η υποκριτική, η συγγραφή κειμένων και η σκηνοθεσία απασχολούν εξίσου τη δουλειά της. Επίσης, η ομάδα συνεργάζεται με δημιουργούς από όλες τις τέχνες, καταλήγοντας σε ένα μεικτό σκηνικό θέαμα. Ο θεατής των blitz είναι περισσότερο μάρτυρας μιας κατάστασης παρά θεατής ενός θεάματος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργία Ομάδα blitz
Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας
Παίζουν Ελένη Καραγιώργη, Σύλλας Τζουμέρκας, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μαργιαλένα Μαμαρέλη, Θανάσης Δεμίρης, Ελίνα Λούκου, Σιαμάκ Ετεμάντη, Γιάννης Μαλογιάννης, Μαρία Φιλίνη, Βάσω Καμαράτου

Συμπαραγωγή της Ομάδας blitz & του BIOS (Powered by Sssh!)