The Choir of King’s College στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια από τις καλύτερες χορωδίες όλου του κόσμου σε αγαπημένα κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Το σύνολο Τhe Choir of King’s College, Cambridge έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις και πάμπολλες διεθνείς περιοδείες. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκατομμύρια πιστοί ακροατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε χρόνο τη ραδιοφωνική μετάδοση της λαμπρής χριστουγεννιάτικης συναυλίας του, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας του από το 1954 συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Μία και μοναδική συναυλία την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, από το διάσημο ιστορικό σύνολο Τhe Choir of King’s College υπό τον Stephen Cleobury [Στήβεν Κλήομπερυ], το οποίο προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρησκευτικούς ύμνους φημισμένων συνθετών από την προκλασική εποχή έως σήμερα. Θα ακουστούν ακόμη συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσουν ο Henry Websdale [Χένρυ Ουέμπσντεηλ] και ο Donal McCann [Ντόναλ Μακ Καν]. Η εμφάνιση της περίφημης χορωδίας στο Μέγαρο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

The Choir of King’s College, Cambridge

Η Χορωδία του King’s College (Κολεγίου του Βασιλιά) με έδρα το Καίμπριτζ οφείλει την ύπαρξή της στον Ερρίκο ΣΤ΄, που ίδρυσε το Κολέγιο το 1441 και οραματίστηκε τους καθημερινούς ψαλμούς στις Θείες Λειτουργίες μέσα στο περίφημο Παρεκκλήσι του Κολεγίου του. Η αρχική αυτή σύλληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο της Χορωδίας, την οποία απαρτίζουν 16 παιδιά-χορωδοί, 14 φοιτητές υπότροφοι χορωδιακού τραγουδιού και 2 υπότροφοι εκκλησιαστικού οργάνου.

Το Σύνολο απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ραδιοφωνική μετάδοση της Λειτουργίας του με τίτλο «Φεστιβάλ Εννέα Αναγνωσμάτων και Καλάντων». Πρόκειται για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική μετάδοση ετήσιας Λειτουργίας: γίνεται από το BBC εδώ και 90 χρόνια. Επίσης, από το 1954, η Χορωδία τελεί μια χριστουγεννιάτικη Λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά με τον τίτλο «Carols from King’s».

Χάρη και στις εκτενείς ηχογραφήσεις της, η Χορωδία του King’s College είναι γνωστή διεθνώς και προσκαλείται στις μεγαλύτερες σκηνές. Από το 2012 απέκτησε δική της δισκογραφική εταιρεία (Nine Lessons & Carols). Το 2014 η ηχογράφησή της στο Ρέκβιεμ του Φωρέ παρέμεινε για 28 εβδομάδες στα τσαρτ κλασικής μουσικής στην Αγγλία και αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ κλασικής μουσικής της χρονιάς. Το 2015 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Χορωδίας  «1615: Gabrieli in Venice», το πρώτο άλμπουμ κλασικής μουσικής που έκανε χρήση της τεχνολογίας Dolby Atmos, αναπαράγοντας την ακουστική του Παρεκκλησίου.

Τις Λειτουργίες της έχουν παρακολουθήσει οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας από την Ελισάβετ Α΄ έως τη σημερινή βασίλισσα, πολιτικοί αρχηγοί από τον Τσώρτσιλ έως τον Γκορμπατσόφ, και προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, που αγαπούσε τόσο το Choir of King’s College ώστε όταν βρισκόταν στο Καίμπριτζ έβαζε τους μικρούς χορωδούς να τραγουδούν αποκλειστικά γι’ αυτόν.

Η Χορωδία οφείλει πολλά στους αρχιμουσικούς της των τελευταίων 140 χρόνων (Α.H. Mann, Boris Ord, David Willcocks, Philip Ledger, Stephen Cleobury). Από το 1870 οι μικροί χορωδοί εκπαιδεύονται στη Σχολή του King’s College. Επιλέγονται ύστερα από ακρόαση –η σχετική κοινοποίηση γίνεται σε όλη την Αγγλία– σε ηλικία 6-9 ετών και μπαίνουν στη Χορωδία σε ηλικία 8-9 ετών.

Stephen Cleobury

O αρχιμουσικός και οργανίστας Στήβεν Κλήομπερυ είναι μουσικός διευθυντής της Χορωδίας του King’s College εδώ και 35 χρόνια. Υπό τη διεύθυνση του Κλήομπερυ η Χορωδία συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία και παράλληλα διευρύνει το ρεπερτόριό της με παραγγελίες νέων έργων, με συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις καθώς και με περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Δικές του πρωτοβουλίες είναι το ετήσιο πασχαλινό φεστιβάλ Easter at King’s, που μεταδίδεται τακτικά από το BBC, και η επίσης ετήσια σειρά συναυλιών Concerts at King’s.

Διετέλεσε αρχιμουσικός των BBC Singers (1995-2007), των οποίων είναι πλέον επίτιμος αρχιμουσικός. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του αναγνωρίσιμου ήχου της Χορωδίας του King’s College και στην τελειοποίηση της δεξιοτεχνίας των μελών της –όλα επαγγελματίες χορωδοί– αλλά και στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της, καθώς διηύθυνε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση. Το 2009 στέφθηκε Διοικητής Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE).

Το πρόγραμμα

HIERONYMUS PRAETORIUS (1560-1629)
Magnificat Quinti Toni | Μεγαλυνάριο

JΟΗΑΝΝ SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Wachet auf, ruft uns die Stimme (Εγερθείτε, μας καλεί η φωνή) BWV 645
Puer natus in Bethlehem (Γεννήθηκε παιδί στη Βηθλεέμ) BWV 603
Vom Himmel hoch, da komm ich her (Από τον ουρανό ψηλά, από εκεί έρχομαι) BWV 606
Von Himmel kam der Engel Schar (Από τον ουρανό ήρθαν στρατιές αγγέλων) BWV 607
In dulci jubilo (Mε γλυκιά αγαλλίαση) BWV 729
Εκκλησιαστικό όργανο Henry Websdale

ELFYN JONES (γενν. 1939)
Adam’s Fall | Η πτώση του Αδάμ

R.O. MORRIS (1886-1948)
Love came down at Christmas | Η αγάπη ήρθε στον κόσμο τα Χριστούγεννα
(διασκευή St. Cleobury)

JΟΗΑΝΝ SEBASTIAN BACH
How shall I fitly meet thee? (Πώς να Σε προϋπαντήσω) από το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο, BWV 248: Καντάτα I

JOHN TAVENER (1944-2013)
The Lamb | Ο αμνός

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
The Linden Tree Carol | Τα κάλαντα της φλαμουριάς (διασκευή St. Cleobury)
Away in a manger | Σε μια φάτνη, μακριά (διασκευή Willcocks)

JAMES WHITBOURN (γενν. 1953)
The Magi’s Dream | Το όνειρο των Μάγων

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

FRANCIS POULENC (1899-1963)
4 Μοτέτα για κάποια Χριστούγεννα
O magnum mysterium (Ω, μέγα μυστήριο)
Quem vidistis pastores dicite (Πείτε, βοσκοί, ποιον είδατε)
Videntes stellam (Το άστρο βλέποντας)
Hodie Christus natus est (Σήμερα γεννιέται ο Χριστός)

OLIVIER  MESSIAEN (1908-1992)
Dieu parmi nous (Μεθ’ ημών ο Θεός)
Εκκλησιαστικό όργανο Donal McCann

HAROLD EDWIN DARKE (1888-1976)
In the bleak mid-winter | Στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
I saw three ships | Είδα τρία πλοία (διασκευή Ledger)

ΗERBERT HOWELLS (1892-1983)
A spotless rose | Άσπιλο ρόδο

JUDITH WEIR (γεν. 1954)
Illuminare Jerusalem | Φωτίζου, Ιερουσαλήμ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Gabriel’s Message | Το μήνυμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ (διασκευή Edgar Pettman)

JACKSON
Can I not sing but hoy? | Δεν τραγουδώ, κραυγάζω από χαρά

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
We three kings of Orient are | Εμείς, τρεις βασιλιάδες της Ανατολής
(διασκευή Μartin Neary)


Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα στο Μέγαρο 2017 με μουσική, χορό και θέατρο σκιών

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ