Το “ГЛУМ” είναι μια παράσταση με επτά ηθοποιούς επί σκηνής, επτά παραβάν και ένα ακορντεόν.

Με αυτά ως μόνα όπλα και περιορισμούς, αφηγούμαστε την ιστορία ενός νέου και ανήσυχου Μοσχοβίτη, του Γκλούμοφ, που αποφασίζει, πολύ στοχευμένα να πάρει μέρος στον μεγάλο διάλογο της Μόσχας του 19ου αι. Αντιδρά στην αδιάφορη, κατά τον ίδιο, θέση του στην κοινωνία και με την εξυπνάδα και το θράσος του, καταφέρνει να εισχωρήσει σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλα για να πετύχει τους στόχους του: μια σταθερή, καλοπληρωμένη δουλειά και έναν γάμο «λαχείο», εισιτήριο στην ελίτ της Μόσχας. Σύμμαχός του στην πορεία αυτή, ένα μικρό ημερολόγιο, μόνος αποδέκτης της αλήθειας του. Αυτή είναι η ιστορία.

Σ’αυτό το αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας, το «Ημερολόγιο ενός απατεώνα», εμείς δε διαβάσαμε την ιστορία ενός «απατεώνα», και απέναντι σ’ αυτό παίρνουμε θέση, ξεκινώντας ακόμα και τον τίτλο. Διαβάσαμε την ιστορία ενός νέου, που πασχίζει να φτιάξει την τύχη του, αφουγκραστήκαμε τις κρυφές σκέψεις του, κατανοήσαμε  την αγωνία της φιλοδοξίας του, τον βαφτίσαμε επαναστάτη και μετά αναθεωρήσαμε, και ακριβώς αυτό το μεταίχμιο, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε. Τη μικρή αυτή απόσταση ανάμεσα σε έναν επαναστάτη κι έναν τυχοδιώκτη, την κοινωνική ευφυϊα και εξαπάτηση.

Ξεχωρίσαμε τα κομμάτια της ιστορίας, που μας αφορούν, και χρησιμοποιήσαμε το κολάζ της μελέτης μας πάνω στη ρωσική κουλτούρα, για να καταφέρουμε ουσιαστικά να μιλήσουμε για ανθρώπινες ανάγκες. Ανάγκες διαχρονικές, όπως αυτή της επιβίωσης και της αγάπης, της επιβεβαίωσης, της κοινωνικής υπεροχής και της αυτοπροβολής.

Η σκηνοθεσία συνδιαμορφώθηκε από το σύνολο της ομάδας. Ο κοινός άξονας προέκυψε μέσα από την κοινή μελέτη και την ομαδική αφήγηση του κειμένου, με βάση τις προσλαμβάνουσες και τα προσωπικά μας βιώματα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δημιουργήσαμε μια παράσταση,  μέσα στην οποία ο καθένας αναγνωρίζει πολύ προσωπικά κομμάτια δημιουργίας και αυτά διαφυλάττει επί σκηνής. Έχουμε δημιουργήσει το χώρο για τα πυροτεχνήματα του νικητή, το φόβο της μοναξιάς, της απομόνωσης, τον καημό μιας πληγωμένης γυναίκας, ακόμα και τον επινίκειο ερωτικό χορό σε ποπ ήχους.

Για μας ГЛУМ είναι ο ήχος της βουτιάς στη θάλασσα, από ψηλό βράχο, που φοβάσαι πριν πέσεις, ενώ οι φίλοι σου είναι ήδη στο νερό και σου φωνάζουν “Έλα!”. Είναι ένα αθώο παιδικό ψέμα – όπως προτιμάς να πεις στους γονείς, ότι μπήκαν στο σπίτι κλέφτες και έκλεψαν ένα βάζο όλο κι όλο, παρά να παραδεχτείς ότι το έσπασες. Είναι μια στιγμή, που συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος μας είναι πιο γελοίος κι από ένα σατιρικό έργο και τέλος, συμπυκνώνεται στην προσπάθεια να συναντηθούν επτά διαφορετικοί κόσμοι γύρω απ’ το “τι είναι απάτη τελικά;”

Info: Η ομάδα C. for Circus δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη και τα τέσσερα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στην ΑΘήνα. Αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Παναγιώτη Γαβρέλα, Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρη Κίτσο, Μαρία- Ελισάβετ Κοτίνη, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Παύλο Παυλίδη, Νατάσα Ρουστάνη, Γιωργή Σφυρή, Σπύρο Χατζηαγγελάκη, με τελευταία προσθήκη στο δυναμικό της τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, όπως τα “Αισχύλεια”, το “Bob theater festival” κ.α., ενώ το 2016 συμμετείχε στο Itaka – International Sekspir Festival της Σερβίας, με το έργο “Με το ίδιο μέτρο” του W. Shakespeare. Παραστάσεις της ομάδας έχουν ανέβει σε θέατρα, όπως το “Bios”, ” από μηχανής θέατρο”, “Skrow”, “Αυλαία”, “Blackbox” κ.α. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως ο Ryszard Nieoczym, ο John Britton, η Αλίκη Δουρμάζερ κ.α.


Διαβάστε επίσης: Γκλουμ, της ομάδας C. For Circus στο Θέατρο 104