Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει από τις 11 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου, την έκθεση της Ντιάνας Μπισογιάννη με θέμα Βυζαντινές Αρχόντισσες, η οποία προβάλλει τη συμβολή των γυναικών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Ντιάνα Μπισογιάννη επί σειρά ετών ασχολείται με την έρευνα όλων των εποχών του Βυζαντίου, καθώς και των μεταβυζαντινών χρόνων, εστιάζοντας την προσοχή της στην πνευματικότητα και την αισθητική που αναπτύχθηκε μέσα από την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ζωγραφίζει και παραλλήλως μεταμορφώνει τις επιφάνειες σε ανάγλυφες  εικαστικές συνθέσεις της «μαλακής γλυπτικής»  (soft sculpture). Το ενδιαφέρον της στρέφεται  κυρίως στους ρόλους που διαδραμάτισαν οι γυναίκες της άρχουσας τάξης και της αυτοκρατορικής αυλής, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο με την συμμετοχή τους  στην πολιτική, τις τέχνες και τα γράμματα. Βυζαντινές Αρχόντισσες όπως η Αγία Ελένη 326 μ.Χ., η Θεοδώρα 527μ.χ., η Αγία Θεοδοσία 730 μ.Χ. η Αγία Ειρήνη η Αθηναία και άλλες αυτοκράτειρες και αγίες, φωτισμένες  προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.

Μέσα από  εικαστικές παρεμβάσεις και συνεχόμενες διαπραγματεύσεις χρωμάτων, σχημάτων, όγκων και ρυθμικών μοτίβων, παρουσιάζονται συνολικά 60 έργα, που πλαισιώνονται με στοιχεία της προσωπικότητας και της εποχής των συγκεκριμένων γυναικών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης  Αθηνά Σχινά.