Η έκθεση Close to Home περιλαμβάνει φωτογραφικά και οπτικοακουστικά έργα μιας ομάδας οκτώ καλλιτεχνών οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια διαφορετική εικόνα των θυμάτων του trafficking, τα οποία βρήκαν τη λύτρωση και το δρόμο της επιστροφής και πάλι στο σπίτι, ενώ συνολικά θα διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Αυτός, μάλιστα, είναι και ο βασικός στόχος της έκθεσης… να αποτελέσει την αρχή μιας έρευνας πάνω στην επίδραση που έχουν συγκεκριμένες μεταναστευτικές κοινότητες σε μια σύγχρονη κοινωνία που εξακολουθεί να παραμένει ανυποψίαστη για την ύπαρξή τους, εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο οι μεταναστευτικές αυτές κοινότητες προσαρμόζονται και εξελίσσονται στις κοινωνικές δομές και στις συνθήκες του νέου τους περιβάλλοντος.

Η πρώτη παρουσίασή της έκθεσης έγινε στο Λονδίνο, ενώ η περιοδεία της ξεκίνησε από το Μπέλφαστ τον Μάιο του 2008, ακολουθώντας μια πορεία οκτώ διαφορετικών σταθμών στους οποίους, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται η Σόφια, η Τυφλίδα, η Λευκωσία, η Γιερεβάν, το Βουκουρέστι και ο τελικός προορισμός της έκθεσης η Κρακοβία.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Βρετανικού Συμβουλίου (στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματός του «Living Together», με αντικείμενο τη μετανάστευση και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο στην Ευρώπη), που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο θεματικό περιθώριο του Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Harjeet Kaur, που θα παρίσταται στα εγκαίνια, μαζί με τον Ισραηλινό φωτογράφο Yuval Yairi, και τα έργα ανήκουν στους David Creedon (Ιρλανδία), Yuval Yairi (Ισραήλ), Dana Popa (Μολδαβία), Γιώργο Γεωργίου (Κύπρος), Gülsün Karamustafa (Τουρκία), Ivor Prickett (Ουαλία),  Piruza Khalapyan (Αρμενία) και Sejla Kameric (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνεται ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του Διαπολιτισμικού Διαλόγου μέσα από τη φωτογραφία, τη δημιουργική γραφή και τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών, με τη συμμετοχή ενός πάνελ ειδικών από τον χώρο της φωτογραφίας και των ΜΜΕ, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο χώρο της έκθεσης.