Τα 46α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν την παράσταση χορού με τίτλο «Blindspot» στο πλαίσιο της ενότητας «Ανεξάρτητοι δημιουργοί» στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τι συμβαίνει ένα εκατοστό έξω από το οπτικό σου πεδίο; Τι συμβαίνει εκεί που μόλις πριν μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ήσουν; Τι συμβαίνει πίσω από τα οπτικά σου νεύρα; Εκεί που μόλις υπήρξε μια πρώτη σκέψη;

Πιθανότατα και μια δεύτερη, ή πάλι ένα μικρό μέρος του υποσυνείδητού σου, πάντα ελαφριά σκοτεινότερο από την πρόσοψη των επιλογών σου. Ένα μέρος στο κεφάλι σου λίγο πιο «εκεί».

Στη σκοτεινή πλευρά του εγκεφάλου, εκεί που τα ένστικτα αναλαμβάνουν χρέη οδηγού μπορούμε να χορέψουμε χωρίς να είμαστε υπόχρεοι της χορογραφίας. Απλώς να υπάρχεις επάνω στη σκηνή σαν να μην υπήρξε ποτέ άλλη επιλογή. Σαν ένα παιδί που μόλις γεννήθηκε στο νερό, μόλις «έξω» αλλά και πάλι τόσο «μέσα». Ένα παιδί που υπάρχει μόνο χορεύοντας.

Το blindspot στην πρωτότυπη μορφή του υπήρξε παραγγελία της full house promotion για το City to City Cabaret (CCC) στο Greenwich Dance Agency στο Λονδίνο σε εκτέλεση του Γιάννη Νικολαΐδη και μουσική του Αντώνη Παλάσκα το καλοκαίρι του 2010 και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ και στη Σόφια.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του έργου ήταν η διάρκειά του που υπαγορευόταν από τη φύση της ιδέας του CCC, δηλαδή μόλις 8 λεπτά στα οποία έπρεπε να ξεδιπλωθεί ένας δομημένος αυτοσχεδιασμός που περισσότερο πλησίαζε στην αναζήτηση μιας συγκεκριμένης νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης παρά στο γέμισμα του χρόνου με κίνηση. Η μουσική του Αντώνη Παλάσκα ήταν μια δεύτερη φωνή σε συνεχή συνδιαλλαγή με τον performer και μια βάση που έμοιαζε με σπονδυλική στήλη του σκηνικού χρόνου.

Έναν χρόνο μετά το blindspot ξαναζωντανεύει. Μεγαλώνει σε διάρκεια αφού πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των performers που γίνονται τρεις (Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Καραχάλιος, Νίκος Καλογεράκης) και αναπαράγεται πάνω στον ίδιο μουσικό άξονα του Αντώνη Παλάσκα που πλέον και αποτελεί ξεκάθαρα το σημείο σύνδεσής τους με την ίδια αυτή κατάσταση που όπως την περιέγραψαν άνθρωποι του χορού σε M. Βρετανία, Κροατία και Βουλγαρία «μοιάζει περισσότερο με τελετουργία παρά με παράσταση»

Γιάννης Νικολαΐδης

Στα 46α Δημήτρια την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

 

Χορεύουν: Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική: Αντώνης Παλάσκας