Η αίθουσα τέχνης ArtZone42 παρουσιάζει την έκθεση της Βασιλικής Μπλούκου, σε επιμέλεια Τζωρτζίνας Θέου, από τις

25 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ.

Η Βασιλική Μπλούκου παρουσιάζει έναν κόσμο, τον κόσμο της Jazz μουσικής, ο οποίος γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική, την εποχή των μεγάλων οικονομικών αναταράξεων και έντονων κοινωνικών διαφορών. Πιο συγκεκριμένα, ο τόπος δημιουργίας αυτής της κουλτούρας υπήρξε η Νέα Ορλεάνη και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, στο Σικάγο και Μισσισίππη, με τόπους αναφοράς τα υπόγεια ξύλινα σκοτεινά και ατμοσφαιρικά μπαρ. Ήταν μια περίοδος όπου τα ‘παράνομα’ αυτά μικρά καταγώγια λειτουργούσαν ως μια νυχτερινή διέξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της ζωής των Αφροαμερικανών. Μέσα σε αυτά τα μπαρ, αυτοσχέδιες μελωδίες απελευθέρωναν το είναι και εξέφραζαν το βαθύτερο νόημα του ανθρώπου για δημιουργία.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτέμβρη στην γκαλερί ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, γυρνάει πίσω τον χρόνο και αναβιώνει εκείνη την περίοδο του Μεσοπολέμου κατά την οποία μια ολόκληρη κουλτούρα ανθούσε από τους Αφρο- αμερικανούς μετανάστες, ως ένδειξη ελευθερίας.

Πρόσωπα χαμογελαστά μονάχα όταν δημιουργούν μουσική, έργα που θυμίζουν αφίσες της εποχής, συνθέτουν τον αληθινό κόσμο της Jazz της Βασιλικής Μπλούκου. Πορτρέτα απλών ανθρώπων που εξελίχτηκαν σε σπουδαίους συνθέτες, Λούις Άμστρονγκ, Μάιλς Ντείβις, προσωπογραφίες γυναικών και μικρών κοριτσιών που κρύβουν μια ανέλπιστη μελαγχολία, σκηνικά που ενισχύουν τη νοσταλγία του παρελθόντος. Κυρίαρχα χρώματα αποτελούν το κόκκινο του πάθους, προσδίδοντας έναν παλμό, μια μουσική ένταση και έναν ζωηρό ρυθμό στα πρόσωπα των θεμάτων αλλά και το μπλε της μελαγχολίας και της θλίψης. Άλλωστε η ονομασία της μουσικής «Μπλουζ» έχει προέλθει από την ομώνυμη αμερικανική έκφραση που δηλώνει την έντονα μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, η οποία εξορκίζεται μέσω της μουσικής. Το υλικό της ακουαρέλας με το οποίο είναι φιλοτεχνημένα τα έργα της έκθεσης, προσάπτει μια αιθέρια υφή στα πορτρέτα των εικονιζόμενων ενισχύοντας το αίσθημα της απώλειας και της φυγής αλλά ταυτόχρονα και της συνέχειας αυτής της κουλτούρας μέσα στο χρόνο. Την τελευταία πινελιά προσθέτει ο ίδιος ο θεατής, «ολοκληρώνοντας» τα έργα με τη ματιά που απορρέει από τον συναισθηματικό του κόσμο.

Η Βασιλική Μπλούκου γεννήθηκε το 1982. Αποφοίτησε το 2008 από το ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη στη Ζωγραφική. Επίσης σπούδασε Σκηνογραφία με καθηγητή τον Γ. Ζιάκα και Γραφικές Τέχνες με καθηγητή τον Λ. Βιδάλη. Η έκθεση με τίτλο ‘Blue Devils’ που παρουσιάζεται τον Σεπτέμβρη στην γκαλερί ART ZONE 42, είναι η πρώτη της ατομική έκθεση και αποτελεί διατριβή της εικαστικού στην κουλτούρα της Jazz μουσικής. Η Βασιλική Μπλούκου έχει συμμετάσχει σε δεκαέξι επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση βιβλίων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Επιμέλεια έκθεσης : Τζωρτζίνα Θέου