Το “Κινητήρας Studio” προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε σεμινάριο για τις βασικές αρχές του Butoh …

με την Ιωάννα Γκαραγκούνη.

Αυτό το μάθημα είναι εισαγωγή στη βασική φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του Butoh.

Αναζητά και ερευνά το Ανθρώπινο φυσικό σώμα που ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους (πρωτογενές σώμα) με διερευνητική διάθεση, επανεξετάζοντας την κίνηση.

Σχετικά με την φυσική αγωγή (body training) χρησιμοποιει ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης ( Noguchi Taiso physical exercises ) και stretching , έτσι ώστε το σώμα να αποδεσμευτεί από τις εντάσεις και να προετοιμαστεί , να ταξιδέψει σε τοπία και εικόνες που είναι κρυμμένες βαθιά μέσα σε αυτό. Δίνει έμφαση στην αναπνοή, στην γη(βαρύτητα), πάτωμα(γείωση) ,την συγκέντρωση, την ενέργεια, την ευελιξία, τον ρυθμό κτλ.

Επεξεργαζόμαστε στοιχεία όπως την βαρύτητα του σώματος σε σχέση με την ισορροπία και την κίνηση, την μετάβαση από την εσωτερική στην εξωτερική κατάσταση ,το περπάτημα, τα είδη κίνησης και τις διαφορετικές ποιότητες αυτών, την μετατροπή και τον αυτοσχεδιασμό, καλλιεργώντας την φυσική παρουσία του σώματος-νου.
Δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία στον χορό. Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας.
H Ιωάννα Γκαραγκούνη έχει σπουδάσει Μπαλέτο, Τεχνική Graham ,Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Ethnic), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, τζαζ, Γιόγκα, σε Αθήνα και Ν. Υόρκη.

Aποφοίτησε το 1991 από την παγκοσμίου φήμης σχολή του Alvin Ailey και πήρε μέρος σε παραστάσεις. Από το 1991 ως το 2000 εργάστηκε στην Ελλάδα ως δασκάλα χορού σε διάφορες σχολές.
Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία (2000-2004) όπου διδάχθηκε από τους ιδρυτές του butoh την τέχνη και την τεχνική του .
ΣτοTatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, 2000-2003 υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji, Yoshito Ohno, Taketeru Kudo, Tamano (Butoh), Oikawa Hironobu, Keitoka Takada (physical expression),Yukio Waguri, Toru Iwashita.

Σπουδές με το group Dairakudakan (Butoh και physical exercises -2001-2002).
Διδάχτηκε στο Asahi Culture Center, Tokyo, στην τεχνική Noguchi Physical Exercises με την καθηγήτρια Hatori (2001).

Από το 2002 έως το 2004 στο Kazuo Ohno & Yoshito Ohno Dance Studio, Tokyo, υπό την καθοδήγηση των Kazuo Ohno και Yoshito Ohno.
Παράλληλα από το 2003-2004 στο Akira Kasai Studio, Tokyo, σπουδές στο χορό Butoh με τον Akira Kasai στο Tenshikan studio.

Στην συνέχεια άρχισε να διδάσκει butoh σε μαθήματα και σεμινάρια, να χορογραφεί και να δίνει παραστάσεις.
Στην Ελλάδα έχει διδάξει σε πολλές επαγγελματικές σχολές χορού αλλά και δραματικές σχολές, και χορογραφήσει παραστάσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος της επιτροπής στις εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Μέχρι και σήμερα εργάζεται ανεπηρέαστη από συγκεκριμένες τάσεις και υφαίνει ένα στυλ χορού με δυτικές και ανατολικές επιρροές που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την υπερβολική ακρίβεια της κίνησης.

•    Το σεμινάριο διεξάγεται στα πλαίσια του προγράμματος «καλλιτέχνες με κρίση»