Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Babel Fragments: Revisited,  που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου 2015.

Το 2013 ο Αλέξης Φιδετζής σε συνεργασία με την γκαλερί Deuxpiece της Βασιλείας (Ελβετία), προχώρησε στην έκδοση ενός διπλού project εμπνευσμένου από τον βιβλικό μύθο του Πύργου της Βαβέλ. Αποτελούμενη από δύο ετερόκλιτα αρχεία, η έκδοση επιδιώκει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από την έννοια του σύγχρονου εθνικισμού στην εποχή του διαδικτύου και της αποκέντρωσης, που αυτό υπόσχεται, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Ενώ το πρώτο αρχείο αποτελείται από την αναλογική αποτύπωση ενός ψηφιακού, διαδικτυακού exquisite corpse με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλες τις γωνιές του πλανήτη, το δεύτερο παγώνει στον χρόνο τη ρέουσα φύση του διαδικτύου, παρουσιάζοντας σε τυπωμένη μορφή πληροφορίες που εμφανίζονται στο ίντερνετ σχετικά με τα 184 κοινοβούλια εθνικών κρατών, μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της IPU (International Parliamentary Union).

Το ερευνητικό project της Βαβέλ συνδέεται με τη βιβλική ιστορία, καθώς ο επιμελητής αντιλαμβάνεται τα κτίρια αυτά ως αποθεωμένα θραύσματα του μυθικού Πύργου, που πλέον λειτουργούν ως σημαίες, ως σύμβολα διαφοροποίησης από τον Άλλο, περατώνοντας κατά μία έννοια την αποστολή της καταστροφής του Πύργου. Υπό αυτό το πρίσμα προκύπτει ένα οξύμωρο σχήμα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον: ένα κοινοβούλιο, ως ναός της δημοκρατίας φέρει την υπόσχεση  της συνεννόησης των ανθρώπων, ενώ ιδωμένο ως θραύσμα του Πύργου αποτελεί μια μόνιμη υπενθύμιση της αδυναμίας της ανθρωπότητας για συνεργασία. 

Για την έκθεση στο metamatic:taf, εικοσιένας καλλιτέχνες καλούνται να εμπνευστούν από το αρχείο αυτό και, ενδεχομένως, να το χειραγωγήσουν. Ακολουθώντας μια διαδικασία εννοιολογικού, αισθητικού ή αρχειακού data mining, οι συμμετέχοντες καταλήγουν στα δικά τους προσωπικά, καλλιτεχνικά και ερευνητικά συμπεράσματα σχετικά με τα αισθητικά χαρακτηριστικά που οι πολιτικές δομές χρησιμοποιούν για να στήσουν την πρόσοψή τους στον δημόσιο χώρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα πραγματεύονται τους τρόπους με τους οποίους συνθήκες οικειοποίησης και καπήλευσης καλλιτεχνικών στοιχείων του παρελθόντος επιχειρούν να ορίσουν τη σύγχρονη ταυτότητα της κοινωνίας. Παράλληλα θίγονται ζητήματα γύρω από την αποικιοκρατία, την ειλικρίνεια των πολιτικών δομών, καθώς και τις ευρύτερες έννοιες του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.

Συμμετέχουν:

Michel Abajoli, Χρήστος Βαγιάτας, Μιχαηλάγγελος Βλάσης-Ζιάκας, Πάκυ Βλασσοπούλου, Βασίλης Βλασταράς, Αντώνης Βολανάκης, Campus Novel, Μαρία Γλύκα, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας, Στέφανος Ζήρας, Bianca Hildenbrand, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Ελευθερία Κοτζάκη, Κωνσταντίνος Κωτσής, Κοσμάς Νικολάου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Πάνος Σκλαβενίτης, Κωστής Σταφυλάκης, Κώστας Χριστόπουλος

Επιμέλεια: Αλέξης Φιδετζής