Αυτό που περισσεύει” είναι ο τίτλος της παράστασης  της Αιμυλίας Παπαδάκου,  όπου η σύγχρονη ελληνική ποίηση μεταπλάθεται σε θεατρική πράξη. Ανεβαίνει από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Μια  γυναίκα κι ένας άντρας συνομιλούν. Υπάρχουν, συνυπάρχουν, γίνονται.  Ανταλλάσουν, αναμετρώνται, συγκρούονται, περιβάλλονται. Ανάμεσά τους αυτό που περισσεύει. Το αναζητούν, το ανιχνεύουν, το ανακαλύπτουν. Ως αναγκαίο ή περιττό;

Ορίζουν την αρχή και το τέλος τους. Ανάμεσά τους αυτό που περισσεύει…

Μια παράσταση όπου η σύγχρονη ελληνική ποίηση εμπιστεύεται τη φωνή της σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα τους μεταπλάθει σε ρόλους κάνοντας την καθημερινότητα να συνυπάρχει με την ποιητική πράξη.

Μια παράσταση που τα κείμενα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πεδίο μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού.

H σχέση τους ως ανθρώπινη πράξη και δράση σε συγκεκριμένο ιστορικό χωροχρόνο υπενθυμίζει πως η ποίηση έχει καθαρά πολιτικό πυρήνα…

 

“Γιατί όταν μιλώ για στίχους

μιλώ για κάτι που συμβαίνει

σε σένα όσο και σε μένα.”

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας  χώρος, ένα χωριό, μια χώρα περιβάλλουν μια γυναίκα κι έναν άντρα. Μια αινιγματική παρουσία κινείται ανάμεσά τους. Αθέατη στα μάτια τους, απαραίτητη στην ύπαρξη και την συνύπαρξη τους. Ωθεί τις δράσεις τους αλλά και τις παρενοχλεί. Μπαίνει στη θέση τους αλλά και απέναντί τους. Ανασύρει μνήμες τους, σκέψεις, αισθήσεις και αισθήματα. Τους οδηγεί σε πεδία ερωτικά άλλα και εμπόλεμα.

“Μα ποιά είσαι λοιπόν” τη ρωτήσαμε

“Είμαι”, είπε, “αυτό που περισσεύει”…

Συντελεστές

Κείμενα: Αρσένι Ταρκόφσκι,  Β. Αμανατίδης, Φ. Γιαννίση, Κ. Ηλιοπούλου,

Γ. Μπούκοβα, Σ. Πολενάκης, Α. Σιγούρου, Γ. Στίγκας, Γ. Ψάλτης

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία:  Αιμυλία Παπαδάκου

Σκηνικά, Κοστούμια, Βίντεο:  Αλέξανδρος & Χρήστος Μπουρελιάς  (boubrothers)

Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Αγγελική Σιγούρου

Βοηθός σκηνοθέτη:  Βασιλική Χριστοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Επιμέλεια αφίσας, τρέιλερ: Αλέξανδρος &  Χρήστος Μπουρελιάς(boubrothers)

Ερμηνεύουν:  Κωσταντίνος Δανίκας, Έλενα  Θωμοπούλου, Βασιλική Χριστοπούλου

Διάρκεια παράστασης 60΄