Η γκαλερί Zero Space μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Αύρα από το νησί της Σαπφώς», στο 798 Art Space στο Πεκίνο.

Η έκθεση είναι μια συνεργασία της Ελληνίδας φωτογράφου Τζέλης Χατζηδημητρίου και της Κινέζας ποιήτριας Hu Lan Lan που ήρθε στην Ελλάδα το 2014, καλεσμένη του Ιδρύματος Ωνάση και παρουσίασε δείγματα της δουλειάς της στο 1o Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Επισκέφθηκε τη Λέσβο, θέλοντας να γνωρίσει τον τόπο όπου γεννήθηκε η λυρική ποίηση και εκεί συναντήθηκε με τη φωτογράφο, η οποία κατάγεται από το νησί και της οποίας η δουλειά είναι εμποτισμένη με το ιδιαίτερο φως της Λέσβου.

Η αμοιβαία εκτίμηση των δύο καλλιτεχνών καθώς και η αγάπη τους για την ομορφιά και τον πολιτισμό που η αρχαία Ελλάδα πρόσφερε στον κόσμο, οδήγησε στην διοργάνωση της έκθεσης στο Πεκίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Λέσβος παρουσιάζεται στην Κίνα, συνδεδεμένη με τη μεγάλη ποιήτρια Σαπφώ και με τον μύθο που θέλει το κεφάλι και τη λύρα του Ορφέα να φθάνουν στο νησί παρασυρμένα από τα κύματα, μετά τον σπαραγμό του μουσικού από τις Μαινάδες.

Στην έκθεση, η καταξιωμένη ποιήτρια Hu Lan lan, η οποία θεωρείται σαν “η σημαντικότερη γυναικεία φωνή στη ουσιαστικά ανδροκρατούμενη ποιητική σκηνή της Κίνας”, παρουσιάζει για πρώτη φορά την ποιητική συλλογή “Sappho: A Loose Bouquet”, εμπνευσμένη από το ταξίδι της στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Ποιήματα της Lan Lan έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και δημοσιεύονται στα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά του κόσμου.

Η Λέσβος αναδεικνύεται στις φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου μέσα από το φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων. Οι εικόνες της μας προσκαλούν να ακούσουμε τους ήχους των ήρεμων νερών και της τρικυμίας, να νιώσουμε τη ζέστη της γης που φλέγεται από τον ήλιο, το κρύο φως του φεγγαριού, την υγρασία των δέντρων. Η ματιά της, είναι η ματιά αυτού που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Γέννημα θρέμμα του νησιού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως την έζησε και την αγάπησε.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Τζέλη Χατζηδημητρίου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το βίντεο με τη συνέντευξη της ποιήτριας Lan Lan στη Λέσβο,με τίτλο «A meeting with Lan Lan in the land of Lyric Poetry».

Η έκθεση υποστηρίζεται επίσης, από την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο.