Περισσότεροι επισκέπτες για περισσότερα ανοιχτά μουσεία. Περισσότεροι θεατές με φθηνότερα εισιτήρια στις θερινές παραστάσεις: Η ελληνική κοινωνία στηρίζει τον πολιτισμό και στηρίζεται από αυτόν.

Πολύ περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν φέτος με διευρυμένο ωράριο. Ορισμένα μουσεία αποδόθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό.

Αύξηση επισκεπτών διαπιστώνεται σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μεγάλα μουσεία. Επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι προστίθενται στον τουριστικό χάρτη. Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται η προσέλευση στις παραστάσεις των Επιδαυρίων. Πλήρεις κοινού οι χώροι του Φεστιβάλ Αθηνών για αρκετές από τις παραστάσεις και τις συναυλίες της φετινής διοργάνωσης.

Είναι μερικά από τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτό ακριβώς το καλοκαίρι των πιο δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η ελληνική κοινωνία στηρίζει τον πολιτισμό και στηρίζεται από αυτόν. Το Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη και ενθαρρύνουν αυτή την υπέρβαση.

Συγκεκριμένα:

* Δεκαοκτώ επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο 8 πμ – 8 μμ από 1 Απριλίου έως 30 Οκτωβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2014. Συγκεκριμένα, φέτος λειτουργούν 51 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με διευρυμένο ωράριο, ενώ πέρυσι λειτούργησαν 33.

* Αποδόθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό:
– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
– Η Ρωμαϊκή Οικία στην Κω (Casa Romana).
– Η Ιαπωνική Συλλογή Γρ. Μάνου στη δυτική πτέρυγα του β΄ορόφου του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.

* Άνοιξαν για το κοινό με την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ οι ακόλουθες αρχαιολογικές μονάδες στη Νάξο, οι οποίες ήταν κλειστές κατά τη διάρκεια του χειμώνα: Επιτόπιο Μουσείο Μητρόπολης και Αρχαιολογική Συλλογή Κουρουνοχωρίου Μελάνων. Από τα τέλη Ιουλίου, λειτουργούν επίσης κανονικά για το κοινό η Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, ο Αρχαιολογικός Χώρος Πύργου Αγίας Τριάδος Αμοργού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου, ο Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής Άνδρου, η Αρχαιολογική Συλλογή Κιμώλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου, καθώς και ο Αρχαιολογικός Χώρος Φυλακωπής Μήλου. Ανοικτό και επισκέψιμο είναι πλέον και το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

* Αυξημένη προσέλευση διαπιστώνεται κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 27.510 κανονικά εισιτήρια κόπηκαν στην είσοδο του μουσείου τον Ιούνιο του 2015 ενώ τον ίδιο μήνα το 2014 ο αριθμός των εισιτηρίων ήταν 22.991. Αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2015, 32.262 επισκέπτες πέρασαν την πύλη του μουσείου κόβοντας κανονικό εισιτήριο, αριθμός αυξημένος κατά 3.742 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014 (28.520 επισκέπτες). Αύξηση παρατηρείται και στους επισκέπτες που χρησιμοποιούν εκπτωτικά εισιτήρια στο μουσείο όπως και στους χρήστες της δωρεάν εισόδου. Η αύξηση αυτή στην επισκεψιμότητα ακολουθεί και κατά τους μήνες τών capital controls την ανοδική πορεία που παρουσιάζει το μουσείο ήδη από τον Ιανουάριο.

-Το Μουσείο της Ακρόπολης επίσης παρουσιάζει αύξηση επισκεπτών. Τον Ιούνιο του 2015 επισκέφθηκαν το μουσείο 156.722 επισκέπτες (αντίστοιχα το 2014 καταγράφηκαν 137.411 επισκέπτες). Τον Ιούλιο του 2015 το Μουσείο κατέγραψε 170.266 επισκέπτες (αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2014 ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 158.581 επισκέπτες).

-Στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου η προσέλευση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2015 επισκέφθηκαν τη Δήλο 5.684 επισκέπτες (4841 τον ίδιο μήνα του 2014) και τον Ιούλιο του 2015 21.300 επισκέπτες (21.022 το 2014).

-Αύξηση των επισκεπτών σε σχέση με το 2014 παρατηρήθηκε και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου Θήρας (40.213 επισκέπτες τον Ιούνιο του 2015 και 44.303 επισκέπτες τον Ιούλιο του 2015, ενώ οι αριθμοί αυτοί ήταν αντίστοιχα 35.600 και 43.200 το 2014) όπως και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (7590 επισκέπτες τον Ιούνιο του 2015, 7945 επισκέπτες τον Ιούλιο του 2015 – 7.942 και 6.413 αντίστοιχα το 2014).

* Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, της Σαουμπίνε, της Σιλβί Γκιλέμ, καθώς και για τις συναυλίες τών Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Γιάννη Κότσιρα και Λάκη Παπαδόπουλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η πληρότητα των παραστάσεων της οδού Πειραιώς έφτασε το 90% . Μεγάλη ζήτηση υπήρξε και για τις 20 παραστάσεις του «Ρήσου» από την Κατερίνα Ευαγγελάτου που δόθηκαν για πρώτη φορά σε έναν ιστορικό χώρο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ωδείο Αθηνών.

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια αποδόθηκε στο κοινό ανοίγοντας για δύο μέρες το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

* Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται η προσέλευση στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου 14 συνολικά παραστάσεις έφεραν στην Επίδαυρο περίπου 82.000 θεατές. Πέρυσι κατά το ίδιο διάστημα παρουσιάστηκαν 12 παραστάσεις που συγκέντρωσαν περί τις 75.000 θεατές. Μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι παραστάσεις των «Αχαρνέων» του Αριστοφάνη από τον Γιάννη Κακλέα και των «Εκκλησιαζουσών» από τον Γιάννη Μπέζο και το Εθνικό Θέατρο. Εντυπωσιακή προσέλευση υπήρξε και στις παραστάσεις του θεάτρου ΝΟ και του Μιχαήλ Μαρμαρινού, όπως και του «Αίαντα» του Ευριπίδη από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

* Το Υπουργείο Πολιτισμού στήριξε την πρωτοβουλία των διοικήσεων τών εποπτευομένων φορέων για μείωση της τιμής του εισιτηρίου στην Επίδαυρο. Το κοινό είχε πρόσβαση με μόλις 8 ευρώ στο άνω διάζωμα στην πρώτη παράσταση των «Αχαρνέων». Δεκαπέντε ευρώ ήταν το κόστος για το εισιτήριο της παράστασης και του πούλμαν. Εξάλλου, δωρεάν εισιτήρια διατέθηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ανέργους, ΚΑΠΗ.

* Σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τη γνωμοδότηση τού Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιείον με ελεύθερη είσοδο μεγάλη συναυλία της ορχήστρας, της χορωδίας και μονωδών του θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Κοινωνικό γεγονός για την Αθήνα υπήρξε και η προβολή στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο της ταινίας του Μπάστερ Κίτον «Ο κινηματογραφιστής», που διοργάνωσε το 5ο Athens Open Air Film Festival. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με προβολές με ελεύθερη είσοδο και σε άλλους χώρους που παραχωρήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Νομισματικό Μουσείο.

* Με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιούνται στις 29 Αυγούστου και οι φετινές εκδηλώσεις της Πανσελήνου σε περισσότερους από 130 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα. Ο πλήρης κατάλογος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού www.yppo.gr.