Η Τζούλια Κρίστεβα επανεξετάζει την ανάγκη του ανθρώπου για την πίστη, το ιερό, το θείο, με μια σύγχρονη ματιά στο βιβλίο της, Αυτή η απίστευτη ανάγκη για πίστη.
Με μια εκτενέστατη συζήτηση και μερικά κείμενα που για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στο βιβλίο αυτό, η Κρίστεβα αναστατώνει τις κοινώς αποδεκτές απόψεις περί θρησκείας και χριστιανισμού και μας προσκαλεί σε μια εκπληκτική ανάλυση της «απίστευτης ανάγκης μας για πίστη».
Γοητευμένη από τον χριστιανισμό, επανεξετάζει την ανάγκη για πίστη που δίνει ζωή στο ανθρώπινο ον και αναλύει τις ψυχικές διαταραχές που οδηγούν στη λατρεία του ιερού. Μελετά την «ανακούφιση» που αναζητούν όσοι στρέφονται προς τη θρησκεία, αφιερώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι στην προ-θρησκευτική ανάγκη για πίστη, χαρακτηριστική όλων των πολιτισμών. Η ανάλυσή της κυριαρχείται από τον εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο σκέψης της, που τον υποστηρίζει με σύγχρονα παραδείγματα, όπως οι ταραχές στα προάστια του Παρισιού.
Το βιβλίο γεννά πλήθος ερωτημάτων και προσφέρει πλούσιο υλικό για τους πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς διαξιφισμούς που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συγκλονίζουν την κοινωνία.
Η Τζούλια Κρίστεβα, γεννημένη στη Βουλγαρία, εργάζεται και ζει στη Γαλλία από το 1966. Γλωσσολόγος και ψυχαναλύτρια, είναι επίσης συγγραφέας πολλών δοκιμίων και μυθιστορημάτων. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Χόλμπεργκ για το σύνολο του έργου της και το 2006 με το Βραβείο Χάνα Άρεντ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία της: Οι νέες αρρώστιες της ψυχής (Καστανιώτης, 1998), Μαύρος ήλιος: κατάθλιψη και μελαγχολία (Καστανιώτης, 2000), Φονικό στο Βυζάντιο (Πατάκης, 2004), Νόημα και μη νόημα της εξέγερσης (Scripta, 2010).