Αφιέρωμα σε γυναίκες δημιουργούς –που δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- προγραμματίζει για το 2010 το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το ΚΣΤΘ ξεκινά με μια αναδρομική έκθεση της Αθηνάς Τάχα, με τίτλο Αθηνά Τάχα. Από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό.

Πρόκειται για μια έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά και Συραγώς Τσιάρα, σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα της Αθηνάς Τάχα, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εξαιρετικά σημαντικό έργο της στη γλυπτική τοπίου και την εννοιολογική τέχνη.  Έργο, που αφορά σε 45 και πλέον αρχιτεκτονικές – γλυπτικές διαμορφώσεις δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων) που έχει υλοποιήσει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες -όπως η Φλώριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη- από τις αρχές του 1970 ως σήμερα.

Δείγματα του έργου της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο σε ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα (Δρομολόγιο ΙΙ, Genius Loci –Θεσσαλοί Δημιουργοί, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, Δρομολόγιο IV. Πολίτες του Κόσμου, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (2000), Μοντέρνες Οδύσσειες, Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2001), Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (2006-7).

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 100 έργα της. Επιλεγμένα δημόσια-περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων,  πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και μία πρωτότυπη, in situ, εγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Η έκθεση θα ταξιδέψει στη Λάρισα από τις 22 Απριλίου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη 2010. Συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο 168 σελίδων με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων της έκθεσης, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00, καθώς και ξεναγήσεις για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ομάδες κοινού τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στα τηλ. 231.0.589222. Παράλληλες δράσεις – ανοιχτές συζητήσεις με άξονα την περιβαλλοντική γλυπτική θα ανακοινωθούν σύντομα, καθώς και το υπόλοιπο πρόγραμμα του αφιερώματος σε γυναίκες δημιουργούς.