Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kosmonaftes Art Space, η έκθεση της Έφης Τσακρακλίδου

με τίτλο «Από τον φλοιό της γης». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010.

Οι μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος, εν όψει της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη, βρίσκονται στο επίκεντρο επίμαχων συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο. Στον χώρο της τέχνης, η ομορφιά της φύσης ήταν από ανέκαθεν ένα από τα αγαπημένα θέματα των καλλιτεχνών.

Η χειραγώγηση της φύσης από τον άνθρωπο – στο όνομα μιας «καλύτερης ζωής» – είχε ως αποτέλεσμα τις μη αντιστρεπτές μεταμορφώσεις του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της αναπαράστασης του.

Με δεδομένο ότι η φωτογραφική εικόνα, πιστή στην εγγενή ιδιότητά της αναπαριστάνει την εξωτερική πραγματικότητα όπως την βλέπουμε, τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη φωτογραφία, διακρίνουμε ποικίλες τάσεις καλλιτεχνών που είτε καταγράφουν τις προαναφερόμενες παραμορφώσεις, είτε καταγγέλλουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ή ακόμα επαναπροσδιορίζουν την φύση μέσα από τον κόσμο της ουτοπίας και της φαντασίας τους.

Η Έφη Τσακρακλίδου εστιάζει τον φακό στην «αντίσταση» της φύσης απέναντι στις ισοπεδωτικές μεταβολές της σύγχρονης εποχής. Με ευαισθησία, συστηματικότητα και στοχασμό διερευνά, τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Κρήτης, στα πλαίσια συνεργασίας με την επιστημονική ομάδα του Βοτανικού Μουσείου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Αποπειράται να μεταφέρει με ειλικρινή προβληματισμό, χωρίς φωτογραφική επιτήδευση, τη μάχη της επιβίωσης που διαδραματίζεται «εκεί ψηλά», στα βραχώδη όρη της σιωπής και της βαθιάς μοναξιάς. Εκεί που το λιγοστό νερό, ως πινελιά ζωγράφου δίνει ζωή στα μοναδικά χρώματα των προς εξαφάνιση φυτών, σαν ελπίδα ζωής στην σκληρή, βραχώδη, πορώδη εξωτερική πραγματικότητα.

Η Τσακρακλίδου με αυτήν την δουλειά της, δίνει το καλύτερο μάθημα ζωής για μια «στάση αντίστασης» και ελπίδας στην συμβατικά ξένοιαστη, με «περικοπές» μελαγχολική, αστική ζωή μας.

Επιμέλεια: Αγγελική Γραμματικοπούλου