Στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, την οποία προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κα Λυδία Κονιόρδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ένα χρόνο ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ως διαχειριστής κρίσεων «Με πέντε μόνο εβδομάδες προετοιμασίας δώσαμε μια πρώτη γεύση της κατεύθυνσης που μας ενδιαφέρει, ένα πρώτο στίγμα, νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό ταυτόχρονα. Έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες, που δεν μας άφησαν όλο το 2016, κι έχοντας καταφέρει να διασφαλίσουμε δυναμικά τη συνέχεια του θεσμού, ανοίγουμε τώρα μια νέα σελίδα και σας προσκαλούμε στην πραγματική πρεμιέρα μας».

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει φέτος το «Λύκειο Επιδαύρου», ένα πολύτιμο διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα και παράλληλα διευρύνει τις δράσεις του με ένα «Άνοιγμα στην Πόλη» με σκοπό να γίνει μία ζωντανή, καλλιτεχνική δράση πέρα από τα όρια της σκηνής.

Μέσα σε μία διάθεση εξωστρέφειας και σύνδεσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, ανανεώνεται η συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και συγκεκριμένα με το Athens Open Air Film Festival.

Το Athens Open Air Film Festival, η πιο ζωντανή κινηματογραφική γιορτή της πόλης,  φέτος έχει ετοιμάσει με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου ένα αφιέρωμα μυστηρίου, τρόμου και σκοτεινών εκπλήξεων που θα ανατρέψει τα καλοκαιρινά βράδια σας! Γοτθικές ιστορίες τρόμου και ρομάντσου που βασίζονται στους πιο σκοτεινούς φόβους και επιθυμίες θα αποτελέσουν τους κινηματογραφικούς μύθους του «British Gothic».

Η «Παρέα των Λύκων» (The Company of Wolves, 1984) του Νιλ Τζόρνταν, μία από τις ιστορίες του «British Gothic», θα προβληθεί στον Κήπο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Εσείς μείνετε συντονισμένοι για τους επόμενους τίτλους του αφιερώματος, καθώς και για το πλήρες πρόγραμμα του 7ου Athens Open Air Film Festival!

Η Παρέα των Λύκων / The Company of Wolves (1984)

Λάτρης των κάθε λογής σκοτεινών παραμυθιών, ακόμα κι όταν τα έντυνε με σύγχρονο, ρεαλιστικό μανδύα, ο Νιλ Τζόρνταν βρήκε στις σεξουαλικά φορτισμένες «διασκευές» κλασικών παιδικών αφηγημάτων από τη Βρετανίδα συγγραφέα Αντζελα Κάρτερ την ιδανική πρώτη ύλη για το δεύτερο φιλμ του. Ισως η πιο αυθεντική, σαν ατμόσφαιρα, ταινία που έγινε ποτέ στο πνεύμα των ζοφερών ιστοριών των αδελφών Γκριμ, η «Παρέα των Λύκων» βάφει τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας στο πορφυρό χρώμα του αίματος που του ταιριάζει, ανασύροντας στην επιφάνεια κάθε υπόγεια, απαγορευμένη πτυχή του και ανανεώνοντας ευφάνταστα όχι μόνο το διάσημο παραμύθι αλλά και την κινηματογραφική μυθολογία του λυκανθρωπισμού.

Μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς της για «άνδρες που είναι τριχωτοί από μέσα», η 13χρονη ηρωίδα θα γιορτάσει το τέλος της αθωότητας και τη μύηση στη γυναικεία της φύση και τα επικίνδυνα παιχνίδια της αποπλάνησης. Και ο Τζόρνταν θα ξετυλίξει την ενηλικίωσή της με την παραπλανητική δομή της αφήγησης μέσα στην αφήγηση και εικονογραφώντας την με την παραισθησιογόνα υφή των ονείρων, όπου η διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, την αλήθεια και τον μύθο, παραμένει σαγηνευτικά θολή. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80 και ένα από τα αδιαφιλονίκητα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

Σκηνοθεσία: Neil Jordan
Σενάριο: Angela Carter, Neil Jordan
Φωτογραφία: Bryan Loftus
Μουσική: George Fenton
Μοντάζ: Rodney Holland

Με τους: Angela Lansbury, David Warner, Graham Crowden, Stephen Rea


Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μπορείτε να δείτε εδώ.