Μετά την επιλογή των σεναρίων, ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τα θερινά σεμινάρια, κλείνοντας την πρώτη φάση του Athens Film Lab, του παράλληλου τμήματος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
Οι 21 προκριθείσες ομάδες σκηνοθετών, παραγωγών και σεναριογράφων, χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ των επτά και παρακολούθησαν μία σειρά εργαστηρίων πάνω στην παραγωγή, το σενάριο και την σκηνοθεσία καθώς και ένα σεμινάριο πάνω στην Οπτικοακουστική Μετάφραση για κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH), στην Ακουστική Περιγραφή στον Κινηματογράφο και στον προσβάσιμο κινηματογράφο.
Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στις 14, 15, 16 & 18 Ιουλίου, στο Yafka School (www.yafka.com/) στο Ψυρρή.
Κάθε εισηγητής είχε στη διάθεσή του τρεις ώρες με το κάθε ένα από τα τρία γκρουπ των επτά. Σκοπός ήταν να μπορέσει κάθε ομάδα να μελετήσει όχι μόνο το δικό της project αλλά να συμμετέχει ενεργά και στα υπόλοιπα έξι.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η παραγωγός και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Αμάντα Λιβανού, αναφέρθηκε στις γενικές αρχές της παραγωγής στην Ελλάδα. Μίλησε για τις δυσκολίες, τους κινδύνους αλλά και τη δυναμική των Ελληνικών παραγωγών και ανέλυσε τη σημασία και τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου και του budget. Τέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και τις παγίδες των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής, αφιέρωσε χρόνο σε κάθε project ξεχωριστά, αναλύοντας τις εξειδικευμένες του ανάγκες. Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία φακέλων επικοινωνίας των σχεδίων.
Τέλος, ο βραβευμένος σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ασχολήθηκε επίσης με κάθε σχέδιο χωριστά – κάποια ολοκληρωμένα σενάρια, και κάποια άλλα σε πρώιμο στάδιο – εστίασε στα προβλήματα τους και στα σημεία που θα χρειαστούν προσοχή στην αντιμετώπισή τους
Στο ειδικό σεμινάριο σχετικά με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους Θεατές (SDH), η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, εξειδικευμένη μεταφράστρια και καθηγήτρια στις τεχνολογίες σχετικές με την Προσβασιμότητα, έκανε μια πολύ χρήσιμη και διαδραστική εισήγησή φέρνοντας τις ομάδες σε επαφή με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκωους, ενώ ο παραγωγός προσβάσιμου αναπηρικού προγράμματος και ακουστικός περιγραφέας Θανάσης Παπαντωνόπουλος στο masterclass του, οδήγησε τους παρευρισκόμενους στον κόσμο της κινηματογραφικής εμπειρίας των τυφλών και μίλησε για τους τρόπους αλλά και τα οφέλη της Ακουστικής περιγραφής στον Κινηματογράφο.
Το Athens Film Lab θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με τις συναντήσεις των συμμετεχόντων με τους Ευρωπαίους παραγωγούς που θα επισκεφτούν για αυτό το λόγο το φεστιβάλ και το Pitching Forum για την επιλογή των επτά σχεδίων που θα προχωρήσουν σε παραγωγή. Η παραγωγή των επτά ταινιών μικρού μήκους για την Αθήνα θα ολοκληρωθεί σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες και το Athens Film Lab θα κλείσει την πρώτη του χρονιά με την εορταστική προβολή τους, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.