Ο 10ος κατά σειρά ανοιχτός περίπατος αφορά την «Αθέατη Αθήνα», σημεία του κέντρου τα οποία προσπερνούμε καθημερινά και δεν φανταζόμαστε τι χώρους, ατμόσφαιρες, ιστορίες, που μπορεί να κρύβουν στο εσωτερικό τους, απ’ τα υπόγεια ως τις ταράτσες τους. Ένας αθέατος πλούτος είναι εκεί και σε περιμένει!

Μια πόλη τόσο παλιά όσο η Αθήνα κρύβει έναν απεριόριστο πλούτο, αφανή στα μάτια των πολλών. Η Αθήνα της αρχαιότητας, της προ-επαναστατικής περιόδου, του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της αστικής δεκαετίας του ’60, της πολυ-θρησκευτικότητας.

Αρχαία τείχη μέσα σε σύγχρονες πολυκατοικίες, Βυζαντινές εκκλησίες μέσα σε νεοκλασικά , υπέροχα βιτρώ μέσα σε γραφεία, κτίρια «βαρετά» στο εξωτερικό τους που προσπερνάμε καθημερινά τα οποία βλέπουν ως τη θάλασσα, απομονωμένες, ήσυχες ταράτσες δίπλα στο μποτιλιάρισμα της πόλης. Κι ακόμη, βιοτεχνίες οι οποίες υπηρετούν τέχνες που κοντεύουν να σβήσουν, παλιά κτίρια που παίρνουν ξανά ζωή από δημιουργικές ομάδες νέων ανθρώπων. Θησαυροί κρυμμένοι από τους πολλούς, μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Η Αθήνα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε!

Μια ξεχωριστή Κυριακή στην πόλη! Πάρε την παρέα σου σε μια θεματική βόλτα!

Πως γίνεται:

Απλό. Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι ελεύθερα με την παρέα σου στα επιλεγμένα σημεία που θα είναι ανοιχτά ειδικά για τον περίπατο, μιλάς με τους κατά τόπους υπεύθυνους, ξεναγείσαι, μαθαίνεις την ιστορία τους. Η συμμετοχή, όπως και σε όλες τις δράσεις των atenistas, είναι ελεύθερη.

Σημείο εκκίνησης:

– ΚΟΡΑΗ (Μετρό Πανεπιστήμιο)
*διάθεσή χαρτών: 11 ως τις 15.00

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ του χάρτη:

NEON City Project 2017, Καπλανών 11
Λύκειο των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 14
Κτίριο ΕΒΕΑ (πρώην Athenaeum), Αμερικής 8
Κτίριο T(Σ)ΜΕΔΕ, Π. Π. Γερμανού 3-5
Κτίριο πρώην χαρτεμπορίας, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3
Μεσοπολεμική Πολυκατοικία – “Μπορούμε” (5ος όρ.), Καΐρη 2
Παλαιό Κακουργιοδικείο – Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκοπής, Αγίας Ελεούσης 4
Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων Μπακούρου-Ξίξης, Καρόρη 15 & Βορέου 4
Διατηρητέο κτίριο (πρώην ξενοδοχείο Park), Βασιλικής 1
Ταράτσα κτιρίου (7ος όροφος), Λεωχάρους 6
Μεσοπολεμική πολυκατοικία – “Πριγκηπώ” (3ος όρ.), Κολοκοτρώνη 34
Ι. Ναός Αγίας Ειρήνης (το Ρηνάκι της Πλάκας), Ναυάρχου Νικοδήμου 28
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Τριπόδων 28
Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου (“Παρακκλήσι”), Επιμενίδου 5
Ινστιτούτο της Δανίας, Χαιρεφώντος 14
New York College, Αμαλίας 38
Εντευκτήριο-Περίβολος Μεγάρου Βουλής, Βουλή των Ελλήνων (*ξεναγήσεις ανά 25 άτομα ανά μισή ώρα, τελ. ξενάγηση 14.30, επίδειξη ταυτότητας)