Στα πλαίσια της σειράς ομιλιών Άτοπη Ομιλία, η ATOPOS CVC προσκαλεί την José Teunissen, μια από τους συγγραφείς της νέας

έκδοσης της ATOPOS CVC με τίτλο NOT A TOY. Fashioning Radical Characters (Επιμέλεια Βασίλης Ζηδιανάκης-ATOPOS CVC, Εκδόσεις Pictoplasma Publishing, Berlin), για να δώσει την τρίτη Άτοπη Ομιλία, και να μας ξεναγήσει στην έκθεση.

 

Στο κείμενό της στο βιβλίο NOT A TOY. Fashioning Radical Characters, η José Teunissen σημειώνει: «Πώς μπορούμε να ‘διαβάσουμε’ ένα σώμα χωρίς πρόσωπο; Είναι στ’ αλήθεια ανθρώπινο; Και αν όχι, τι είναι -κούκλα, ρομπότ, εξωγήινος, καρτούν, ή απλώς μια φόρμα της γλυπτικής; Και τι έχει να πει αυτή η φόρμα; Για άλλη μια φορά, η φαντασία μας ως θεατών πυροδοτείται και ανοίγονται διάπλατες πόρτες προς κόσμους φανταστικούς, γεμάτους φόβους και πολύχρωμες φαντασιώσεις. Εδώ η μόδα δεν έχει να κάνει τόσο με το ‘ποιος είμαι’ (τι εντύπωση δίνω με αυτά που φορώ), αλλά με το ‘τι βιώνω’ (τι επίδραση έχουν στο μυαλό μου αυτό το σώμα και η εμφάνιση).»

 

 

Στον χώρο της έκθεσης ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα, και έχοντας ως ζωντανά παραδείγματα τα εκθέματα, η José Teunissen θα μας μιλήσει γύρω από την αντίληψη για τον εαυτό μας, όπως διαμορφώνεται μέσω της σύγχρονης μόδας και της νέας σχέσης που αυτή προτείνει με το σώμα μας.

 

Η José Teunissen διδάσκει στο ArtEZ Institute of the Arts, επιμελείται εκθέσεις και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Σπούδασε Ολλανδική Γλωσσολογία, Κινηματογραφικές Επιστήμες και Αισθητική του Κινηματογράφου στο University of Amsterdam, εστιάζοντας στον αφηγηματικό ρόλο του ενδύματος στον Κινηματογράφο. Εργάστηκε για εννέα χρόνια ως επιμελήτρια μόδας στο Centraal Museum, Ultrecht όπου και επιμελήθηκε ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων. Αρθρογραφεί συχνά για περιοδικά και εφημερίδες με τα οποία συνεργάζεται και ήταν ανάμεσα στους εκδότες των The Power of Fashion:

About Design and Meaning και Fashion and Imagination: About Clothes and Art. Επίσης, επιμελήθηκε την έκθεση The Art of Fashion στο Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

 

Η ATOPOS Contemporary Visual Culture είναι ένας μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη το 2003 και εδρεύει στην Αθήνα.

 

Έχει ως σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα.