«Φωνή μεγάλη μέσα εις στην πόλιν και πανταχόθεν ηκούετο η φωνή: Επανάστασις! Επανάστασις! Αδελφοί! Επανάστασις εσηκώθη! Πάντες εζήτουν να εύρουν όπλα. Πάντες εζήτουν να εύρουν πολεμοφόδια. Ανήρπασαν δε σημαίαν ελευθερίας..»

Το ’21. Ένα αδρό και ηλεκτρισμένο ορατόριο για την ελευθερία. Ένα αδρό και ηλεκτρισμένο ορατόριο για την ανατροπή των καθιερωμένων. Ένα αδρό και ηλεκτρισμένο ορατόριο για την δυναμική μετατόπιση του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, από τη θέση και τη διάθεση του υπόδουλου, στη θέση και τη διάθεση του εξεγερμένου.

Οι πράξεις, οι δράσεις και οι λέξεις ενός πολέμου που υπερβαίνουν τον χρόνο και τον τόπο, κινούνται πάνω από την ύλη, κινούνται πέρα από τα δόγματα και ωθούν τον άνθρωπο σε μια αντίληψη ελευθερωμένη.

Οι πράξεις, οι δράσεις και οι λέξεις ανδρών και γυναικών των χρόνων του ’21, που δεν μιλούσαν όλοι ελληνικά, δεν ήταν όλοι της ίδιας ράτσας, δεν είχαν όλοι τα ίδια έθιμα και που, ακόμα και χωρίς τροφή, αφορισμένοι και αποκομμένοι της «υγειένουσας και καθαράς ολομελείας», πολέμησαν για να μετακινηθούν από την τυραννική συμβατικότητα σ’ έναν ορίζοντα αφύπνισης.

Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό, μουσικό και οπτικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Έγγραφα εθνοσυνελεύσεων, άρθρα από εφημερίδες και  επίσημες μαρτυρίες της εποχής του ’21 πλαισιώνονται από μουσική και τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργούν μια ηλεκτρική πλατφόρμα αφήγησης.

Μία παράσταση που μας μιλάει μέσα σε άλλα για την δυναμική προοπτική μιας μετατόπισης.

Info: Ο Άρης Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάτρου ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός. Η μέχρι τώρα εργασία του στο θέατρο εμπνέεται από τη σχέση θεάτρου μουσικής και εστιάζει στις δυναμικές που προκύπτουν από τη μεταξύ τους  σύνδεση. Έχει σκηνοθετήσει και έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός στις παραστάσεις: Αντιγόνη του Σοφοκλέους (Θέατρο Χυτήριο, 2007, Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2008), Βάκχες του Ευριπίδη (Bios, 2010) και Το Θείο Τραγί του Γ. Σκαρίμπα (Bios, 2011 και 2013, Φεστιβάλ Αθηνών 2014, Θέατρο Οδού Κυκλάδων 2014).

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 32.

Φωτό: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Το ’21 θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 3 και 4 Ιουλίου 2015 στην Πειραιώς 260.