Η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει την «Απουσία», ένα σχέδιο εργασίας, αποτέλεσμα αναζήτησης και έρευνας διεπιστημονικής ομάδας, …

το οποίο γεννήθηκε ως αντίδραση απέναντι στα σημεία των καιρών. Η εικαστική έκθεση «Απουσία» αποτελείται από έργα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου, ενώ η επιμέλεια ανήκει στη Λουίζα Καραπιδάκη.

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, στις 20:30, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Μαΐου 2012.

Μία μακρά περίοδος φιλοσοφικών αναζητήσεων και έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας των Φαίη Ζήκα, Λουίζα Καραπιδάκη, Κωνσταντίνα Κατρακάζου και Θανάση Χατζόπουλο, με θέμα την απουσία αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης της εικαστικού Κωνσταντίνας Κατρακάζου, η οποία στην εικαστική της έκθεση, ψηλαφεί τις δυνατότητες να καταστήσει την ίδια την απουσία παρούσα. Από τη ριζική μορφή απώλειας, το θάνατο, ο οποίος αποσιωπείται θεωρούμενος ταμπού, κάθε μορφή απουσίας στην εποχή μας τείνει να ακυρωθεί. Στην εικαστική εγκατάσταση, η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα, διαπραγματεύεται εννοιολογικά την απουσία κυρίως από την πλευρά της έλλειψης επικοινωνίας και μας φέρνει αντιμέτωπους με μία άλλη διάσταση της έννοιας απουσία. Σημείο αναφοράς της είναι η αντιφατική έννοια του απόντος-παρόντος ανθρώπου. Κι ενώ η εποχή μας καθημερινά ευνουχίζει την αμεσότητα, εμείς πόσο παρόντες μπορούμε να είμαστε στην «Απουσία»;

Την εικαστική έκθεση «Απουσία» πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις, οι οποίες ήταν επίσης αποτέλεσμα των διεργασιών της διεπιστημονικής ομάδας.

Στις 8 Μαΐου 2012, ημερίδα με θέμα την απουσία και την προσέγγισή της από διαφορετικές σκοπιές. Θα μιλήσουν οι: Φαίη Ζήκα (φιλόσοφος), Λουίζα Καραπιδάκη (ιστορικός τέχνης), Νίκος Καραπιδάκης (ιστορικός), Δήμητρα Μακρυνιώτη (κοινωνιολόγος), Αλεξάνδρα Μουρίκη (φιλόσοφος), Παναγιώτης Πανόπουλος (ανθρωπολόγος), Ηλίας Παπαγιαννόπουλος (φιλόσοφος), Θανάσης Χατζόπουλος (ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ποιητής).

Στις 19 Μαΐου 2012, ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη και την καλλιτέχνη Κωνσταντίνα Κατρακάζου.

Στις 24 Μαΐου 2012, ποιητική βραδιά, γιατί αφενός η ίδια η ποιητική λειτουργία είναι μία συμβολική εγγραφή της απουσίας και αφετέρου η ποίηση έχει θεματοποιήσει ανά τους αιώνες την απουσία με τρόπους που αφορούν τη μορφή και το περιεχόμενό της.

Στις 24 Μαΐου σύγχρονοι έλληνες ποιητές θα “δείξουν” με τις αναγνώσεις τους πως με την ποιητική τους παρουσία συνεχίζουν να εγγράφουν στην ποίησή τους την απουσία σε ένα σύμπαν ποιημάτων, όπου η απουσία παίρνει τις πιο απρόσμενες μορφές για να “εμφανιστεί”. Μαζί τους, έλληνες ηθοποιοί θα διαβάσουν ποιήματα των απόντων ποιητών “περί απουσίας”.

Βιογραφικά

Κωνσταντίνα Κατρακάζου: Σπούδασε στο τμήμα Ζωγραφικής και Χαρακτικής, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, και στο τμήμα Σκηνογραφίας της Ecole Nationale Superieure des arts decoratifs στο Παρίσι. Έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία,Πολωνία. Εργάσθηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε  θεατρικές παραστάσεις στην  Αθήνα. Έχει διδάξει στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε,  Τ.Ε.Ι,   Π.Ε.Κ,   Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Λουίζα Καραπιδάκη: Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, Παρίσι I. Από το 1997 εργάζεται μόνιμα στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Εργάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ως επιμελήτρια και ως Διευθύντρια. Έχει διεκπεραιώσει πολλά ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα. Έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία) και έχει επιμεληθεί τέσσερα μονογραφικά Μουσεία.

Φαίη Ζήκα: Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατέχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε Φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας/ Deree College (1991-2008). Από το 2009, επιτελεί Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ερευνητικά πεδία: αισθήσεις και αισθητική, χρώμα, νέα μέσα, ζητήματα ταυτότητας, σχέση επιστημών-τεχνών-φιλοσοφίας, σχέση αισθητικής και ηθικής.

Θανάσης Χατζόπουλος: Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne. Είναι ποιητής (δώδεκα βιβλία ποίησης), δοκιμιογράφος (έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά) και μεταφραστής (κυρίως γάλλων συγγραφέων και άγγλων ψυχαναλυτών). www.thanassishatzopoulos.com